Idegrendszeri betegségeket gyógyíthat a világ egyik legerősebb pókmérge

Idegrendszeri betegségek, köztük a fájdalom és az epilepszia, sőt a stroke kezelésére is fel lehetne használni a világ egyik legerősebb pókmérgét – közölték ausztrál kutatók. Az ausztrál tölcsérhálós pókok mérge a zsákmány megbénítása céljából kifejezetten az idegrendszert veszi célba, ezért a méregből nyert gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek az idegrendszeri rendellenességek kezelésére, mint az ember által gyártott készítmények – mondták a Queenslandi Egyetem molekuláris biológiai kutatóintézetének szakemberei. Az intézet a világ vezető intézménye a méregalapú gyógyszerek kutatásában, gyűjteményében több mint 600 féle méreg található.

Forrás: flickr/Alan Couch

A pókmérgek vélhetően több mint tízmillió különféle bioaktív peptidet tartalmaznak – hangsúlyozta közleményében Glenn King kutatásvezető professzor. A bioaktív peptidek olyan fehérjék, amelyek kedvezően befolyásolhatják az emberi test működését. Az idegrendszert károsító mérgek az emberben is nagyon célzottan működnek, ezért kiváló gyógyszeralapanyagok lehetnek. Egy ígéretes felfedezéssel, amely hatékony lehet az epilepszia ellen, rövidesen megkezdődnek a klinikai kísérletek – közölte a professzor.

Forrás: David McClenaghan/CSIRO 

A klinikai próbák után az orvosok a tölcsérhálós pókok mérgének beadásával talán képesek lesznek megakadályozni, hogy a szélütés áldozatai agykárosodást szenvedjenek – mondta el a kutató a The Sydney Morning Herald című lapnak.

A mintegy 40 tölcsérhálós pók közül a sydneyi tölcsérhálós pók hímjének mérgét tartják a leghalálosabbnak. Legkevesebb 13 halálesetet okozott, de senki sem halt bele ellenszerének 1981-es felfedezése óta.

Forrás: David McClenaghan/CSIRO 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!