Hőpapír, thermo papír vagy egyszerű papír?

A legtöbb kiskereskedő általában nem is gondol bele abba, hogy mennyivel is egyszerűbb az élete a pénztárgépeknek és a hozzájuk tartozó pénztárgépszalagoknak köszönhetően. Pedig rengeteg terhet levesz a vállukról az, hogy nem nekik kell minden egyes vásárlásról kézzel nyugtát kiállítani.

A pénztárgéphasználatra azonban vonatkozik néhány jogszabályi előírás, amelyeket nem árt betartani. A mai írásunkban ezeket járjuk körbe, illetve megnézzük, hogy hogyan is működnek az Online Papírbolt pénztárgépszalagjai.

Vágjunk is bele!

A 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet kimondja, hogy a pénztárgépekben csak olyan hőpapírokat lehet alkalmazni, amelyeknek a hátoldalán szerepel a forgalomba hozó cég neve, címe, a felhasználhatóságának az ideje, illetve az olvashatóság időtartama, feltételei.

De az is kritériumként szerepel benne, hogy az alkalmazott hőpapírnak 8 éven keresztül meg kell őriznie az olvashatóságát. Főként ezért is van az, hogy online pénztárgépek bevezetése óta kizárólag thermo, vagy más néven hőpapír használható.

Ez az irodai papíráru ugyanis egy olyan, hőre érzékeny bevonattal van ellátva, amely ha reakcióba lép a hőnyomtató vagy más hőforrás által kibocsátott hővel, akkor kirajzolódik rajta egy kép, szöveg vagy más információ. 

Általában ez a bevonat már 70°C körüli hőmérsékletre is reagál, a teljes láthatóság viszont jóval magasabb, nagyjából 120°C-ot igényel.

Miért számít a hőpapír jobb választásnak, mint a hagyományos papír?

Erre két okot tudunk mondani, amelyek mindegyike a már korábban ismertetett működési mechanizmusban keresendő. Az egyik, hogy a nyomtatáshoz elegendő a nyomtató hője. Ezáltal pedig megspórolható a nyomtatófesték, amely az esetek többségében komoly költséget jelent.

A másik ok pedig a gyorsaság, ami ugyancsak arra vezethető vissza, hogy a nyomat elkészítéséhez nem szükséges festék. 

Ha ez még nem lett volna elegendő, a hőpapír felhasználhatósága általában 10 év, ami azt jelenti, hogy sokkal tartósabb megoldásnak számít a hagyományos papírnál. Azt viszont fontos leszögezni, hogy rendkívül érzékeny a hőmérsékletre és a fényre, ezért nem ajánlatos hosszabb ideig kitenni közvetlen napfénynek vagy hőnek. Ám a megfelelő tárolással és kezeléssel garantálható a hőpapírok hosszú élettartama és minősége.

A hőpapírok felhasználási területei

Bár a hőpapírok leggyakoribb felhasználási területei közé a pénztárgépek és blokknyomtatók tartoznak, de ugyanúgy használatban vannak a jegyautomatákban, a címkenyomtatókban, valamint a gyártósorokon történő címkézés és jelölés során. 

Ha bármi kérdése felmerülne a hőpapírokkal kapcsolatban, akkor keresse bátran a fentebb említett webáruház munkatársait, akik szíves örömest válaszolnak majd!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!