Hogyan segíti a napelemes rendszer környezetünk megóvását?

Valós megoldás-e a napelem az emberiség egyre növekvő energiaigényére? És ha igen, hogyan tudjuk ezt a lehető leghatékonyabban kiaknázni? Mi a különbség a napelem, a naperőmű és a napkollektor között? Válaszok a cikkben!

A Nap mindig is kulcsszerepet játszott az emberek életében: már az ókori görögök és kínaiak is dél felé tájolták az épületeiket, ezzel egyszerre téve azokat világossá és meleggé. Az égitest jelentősége azóta sem csökkent, sőt, egyre több lehetőséget látunk a Napban: NASA kutatásai szerint a Földre jutó egy óra napsugárzás több energiát ad, mint az egész emberiség egy év alatt fel tudna használni. Ebbe belegondolva már könnyen el tudjuk képzelni, hogy mekkora, szinte még kihasználatlan, korlátlan mennyiségű energiaforrással állunk szembe.

A naperőművek

A napelemes rendszerek legnagyobb kategóriája a naperőmű. A naperőműveknek két nagy fajtáját különböztethetjük meg:

  1. a fotovillamos erőművek esetében a Nap energiáját a főként szilíciumkristályos napelemek közvetlenül alakítják elektromos árammá.
  2. a naphőerőművek a Nap hőjével működtetett turbina segítségével állítanak elő áramot.

A megújuló energiaforrások között a napenergia a 3. helyet foglalja el a víz- és a szélenergia mögött.

Bár ez az energiaforrás kiapadhatatlan, mégis, a Világ energiatermelésének csupán elenyésző hányadát adja a napenergiából származó, több mint 600 GW áram. Összehasonlításképpen: ez a 600 GW körülbelül a Mátravidéki Erőmű 480 éves teljesítményével ér fel, amely csaknem 3 milliárd tonna széndioxid kibocsátásától óvja meg a Földet.

Magyarországon a legnagyobb ilyen naperőmű ironikus módon Pakson található, ennek 20,6 MW-os teljesítménye teszi ki a magyar napenergia 17%-át. Ez magyar viszonylatokban hatalmas szám, azonban a világviszonylatban elenyésző. A legnagyobb kapacitású naperőmű Indiában van, 2200 MW-os teljesítménye már jelentős károsanyag-kibocsátástól védi meg az amúgy igen szennyezett levegőjű országot.

Mitől környezetbarát a napelemes rendszer?

Leginkább azért, mert a napenergia a használat során nem jár felesleges károsanyag-kibocsátással. Tiszta energiát állít elő az év minden napján, még akkor is, ha az időjárás kevésbé kedvező, és az eget felhők takarják.

A napelemek telepítése sem jár akkora környezeti megterheléssel, mint más, megújuló társai. Itt nem kell folyókat új mederbe terelni, területeket elárasztani, a természet ökoszisztémáját megbolygatni, mint a vízenergia esetében. A szélturbináktól eltérően a napelemes rendszerek nem veszélyeztetik a madárpopulációt sem.

Háztartási napelemes rendszerek

Világszerte egyre többen döntenek úgy, hogy otthonukat napelemekkel szerelik fel. Ez a szám mára már milliós, így már észrevehető termelési teljesítmény eredményez.

Eleinte azokon a területeken volt inkább elterjedt ez a megoldás, ahol ezt az éghajlat és a napsütötte órák száma megengedte, például az Egyesült Államok sivatagosabb vidékein. Mostanra viszont a világ minden pontján megtalálhatóak a napelemek, beleértve Dél-Európa, Afrika, Kína, Dél-Amerika és Ausztrália egyes vidékeit, és természetesen Magyarországon is évről-évre nő a beépített napelemek száma.

Ha az országos adatokat vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy míg 2010-ben még csak 2 MW-nyi áramot állított elő, 2019-ben már Magyarország 1277 MW áramot termelt a napenergia felhasználásával. Ebből az 1277 MW-ból a háztartásokban lévő napelemes rendszerek több, mint 200 MW-ot állítottak elő, ezzel is csökkentve az ország károsanyag-kibocsátását.

Mennyire elérhetőek a napelemes rendszerek az átlagfogyasztónak?

Eleinte a villamos energia előállítása napelemmel meglehetősen nehézkes és költséges volt, így csak nagyon kevés embernek érte meg igazán. Ám szerencsénkre a megújuló energiaszektor egyike a legdinamikusabban fejlődő területeknek. A folyamatos kutatás és innováció eredményeképpen a napelemes rendszerek évről-évre olcsóbbak és elérhetőbbek lesznek. A manapság gyártott napelemek fényévnyire vannak a 10 évvel ezelőtt készített társaikétól, ezek mára már sokkal nagyobb hatékonysággal képesek felhasználni a napenergiát, sokkal ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben, és még felhős, illetve kevésbé napos időben is kielégítő hatásfokkal tudnak működni.

Az igazán hatékony rendszer kiépítése előtt azonban először is fel kell mérni az igényeket. El kell dönteni, hogy csak az áramszámlánkból akarunk-e lefaragni, vagy a Nap szolgáltatta energiából akarjuk fedezni melegvíz költségeit is.

Magyarországon az állam számos pályázattal támogatja a háztartások energetikai korszerűsítését, melybe beletartozik a napelemes rendszerek kiépítése is.

Plusz előny, hogy a napelemes rendszerek az épületek energetikai besorolásán is javíthatnak. A besorolásra pedig 2021-től szigorúbb szabályok vonatkoznak, így ez egyáltalán nem elhanyagolható. Ha ez ügyben bizonytalan vagy keress fel egy szakértőt, aki energetikai tanúsítványok készítésével foglalkozik.

Napelem és napkollektor – melyiket válaszd?

Nagyon sokan összetévesztik és egy kalap alá veszik a napelemet és a napkollektort, azonban ez a két fogalom teljesen mást takar. A napelemek a Nap energiáját alakítják elektromos árammá, míg a napkollektor közvetlenül a Nap hőjét használja fel melegvíz előállításához.

Nagyon fontos, hogy ha egy napelemes rendszer kiépítésében gondolkozol, akkor mindenképpen konzultálj szakemberrel.

Hogyan zajlik a napelemes rendszerek telepítése?

Először is a munka a felméréssel kezdődik. Ilyenkor a telepítő cég megvizsgálja a ház adottságait, mint például a tájolás, tetőszerkezet, cserepek állapota. Ez alapján tudják megtervezni egyedileg a rendszer pontos helyét, majd a háztartás fogyasztását figyelembe véve a cég meghatározza a napelemes rendszer teljesítményét.

A következő lépésben történik a rendszer engedélyeztetése. Ilyenkor optimális esetben a telepítő cég elvégzi a papírmunkát az elejétől a végéig. Ezt követően veheti csak kezdetét a telepítés, amely egy átlagos családi ház esetében körülbelül egy-két munkanapot vesz igénybe.

A telepítést követő próbaüzem alatt a telepítő cég különböző méréseket és vizsgálatokat végez, hogy megbizonyosodjon arról: minden a papírforma szerint alakul. Ha minden érték stimmel, és a rendszer megfelelően működik, akkor kerül a napelemes rendszer átadásra.

Mire figyelj napelemes rendszer vásárlásánál?

A megbízható napelemes cég kiválasztásán kívül még egy-két dologra érdemes odafigyelni, hogy elkerüld a későbbi bosszankodást:

  • Először is, csak ismert gyártó termékeit válaszd! Mivel ez egy hosszútávú befektetést ezért ne érd be a legolcsóbb megoldással – később a drágább lehet az olcsóbb!
  • Figyelj oda, hogy a kiválasztott rendszer minden eleme rendelkezzen magyar és EU-s tanúsítvánnyal. Ez elengedhetetlen, hiszen csak a hatóság által kiállított tanúsítvány fényében lehet a tényleges energiamegtakarítást kiszámolni, illetve egy tanúsítvány nélküli napelemes rendszert a házzal együtt eladni meglehetősen nehézkes lehet a későbbiekben.
  • Érdemes egyetlen cégre bízni az egész rendszer kiépítését. Az alvállalkozókkal való együttműködés a rendszer esetleges későbbi meghibásodása során gondot jelenthet, a gyártó és a forgalmazó ugyanis sokszor nem vállal felelősséget a hibás telepítésből adódó esetleges meghibásodásért.

A napelem tehát lakossági felhasználás esetén is megéri, jelentősen csökkentheti a villanyszámládat, sőt, akár azt is elérheted, hogy többet ne kelljen sárga csekkekkel találkoznod. De csak akkor, ha mind az „alapanyag”, mint a kivitelezés minőségi.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!