Hegesztőként hogyan kezdjünk saját vállalkozásba?

Mivel foglalkozhatunk?

A szakmai tudással a zsebünkben érdemes mielőbb kezdeni is valamit, de sokakban felmerül a kérdés a piaci tapasztalat hiányában, hogy pontosan hogyan lehet elhelyezkedni hegesztőként, illetve milyen lehetőségek várják az embert, ha egyéni vállalkozóként szeretne boldogulni? Az építőipar sosem látott ütemben pörög, mégis nagyon nehéz jó szakembert találni, a várólisták hónapokra előre betelnek, aki pedig állítólag nagyon olcsón és gyorsan is dolgozik, az ilyen körülmények között nagyon gyanús lesz. A szakemberhiány óriási, tehát a kereslet adott.

A megrendelők viszont sokszor úgy döntenek, hogy nem akarnak hosszú hónapokig csak várni, például az új otthonukkal szeretnének mielőbb elkészülni, beköltözni. Ezekben az esetekben történik az, hogy a család és a barátok egyedül kezdenek bele a munkálatokba, a saját kezükbe veszik az irányítást, ezzel együtt a spaklit, fúrógépet, de így kerül avatatlan kézbe a hegesztőgép is. Az otthonok felújítása, kisebb építkezések tömege zajlik úgy, hogy szakemberek még csak nem is látták a körülményeket sem, nem hogy nem vesznek részt a kivitelezésben. Tehát a megrendelői oldalról is nagy a bizonytalanság, az elvárások, az igény, de eközben a másik oldal helyzete sem könnyebb.

Nagyobb céghez vagy egyedül?

Természetesen közel sem mindegy, hogy mennyi tapasztalatunk van. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező hegesztők, akik esetleg egy korábbi társas vállalkozásból szabadulva jutnak arra, hogy szeretnének egyedül is belevágni, és ehhez alaptőkével, szerszámokkal és elég szakmai kapcsolattal is rendelkeznek – kár lenne nem vállalkozóvá válni. Miközben egy tanult, elszánt, tehetséges, de nem túl tapasztalt hegesztőnek talán nagyobb az esélye, ha olyan vállalkozáshoz csatlakozik, ahol másokkal dolgozhat, rutint szerezhet, és saját gépeket sem kell biztosítania. Persze utóbbinál a kompromisszumokkal is számolni kell, hiszen egy nagyobb vállalkozás eleinte inkább ráfizet egy újonccal, a betanítással, hibákkal számolva, így hiába szeretné az illető zsíros fizetéssel zárni a hónapokat, tudni kell, hogy alázat nélkül nehéz lesz érvényesülni. Ha nem rendelkezünk akkora alaptőkével, hogy mindent biztosítsunk magunknak, akkor tehát érdemes elgondolkodni azon, hogy egy nagyobb céghez szegődjünk, ahol a szakma fortélyait elsajátíthatjuk, illetve gyűjthetünk a saját gépekre. Mivel egy olyan szakmáról van szó, ami meglehetősen alapanyag igényes, ráadásul nem is veszélytelen, fontos ezeket átgondolni, mielőtt belevágnánk.

Elég a szakmai tapasztalat?

Önmagában nem. Ha eltökélt célunk, hogy vállalkozást indítsunk, de nem rendelkezünk elég alaptőkével, akkor az előbbiekben felvázoltak mellett a másik lehetőségünk, hogy pályázunk. Mindenképpen fontos, hogy az előzetes piaci igényeket felmérjük. Nem mindegy, hogy a területen, ahol élünk, illetve ahova hajlandóak vagyunk utazni még, milyen kereslettel találkozunk a munkánk iránt. Nagyon fontos az is, hogy a szaktudásunk nem egy olyan dolog, amit nem lehet tovább csiszolni, illetve különféle irányokban tovább mélyíteni. Érdemes tehát az igények és a saját terveink alapján egy olyan megoldást találni, ami esetleg némi specializálódást vár el tőlünk, de ha az megvan, akkor nagyobb lehetőségekkel kecsegtet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hegesztő a gépek nélkül nehezen boldogul. A jó minőségű felszerelés, a megfelelő hegesztőgép nem csak egyszerűbbé teszi a munkát, hanem jobbá is, míg egy rosszabb gép csak megnehezíti a dolgunkat, kényelmetlenséget okoz. Szakember a megfelelő eszköz nélkül nem tud olyan munkát végezni, amilyet – ha becsülettel dolgozik – szeretne, ezért mérlegeljük a döntésünket, hogy biztosan a legmegfelelőbb körülmények között valósíthassuk meg az elképze


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!