Háromezer éves kardot talált egy kínai fiú egy folyóban

Háromezer éves bronzkardra lelt egy folyóban játszó 11 éves gyerek a kelet-kínai Csiangszu tartományban. Jang Csün-hszi kihalászta a rozsdás fegyvert, amit hazavitt és apjának adott. A Hszinhua hírügynökség tudósításából kiderült, a Laocsoulin nevű folyó vizéből kihalászott kard hírére sokan felkeresték a kincset talált fiú otthonát, s bár a műtárgy sokaknak megtetszett a faluban, az idősebb Jang nem adta el senkinek.

Két hónap elteltével végül úgy döntött, beküldi a kardot a megyei műemlékvédelmi hivatalba. A szakértők a 26 centiméteres sárgásbarna penge anyagából, alakjából, hosszából és egyéb jellemzőiből arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából a Sang- és a Csu-dinasztiák időszakában lehetett használatos, vagyis több mint 3000 éves.

3000 éves kard

A helyi múzeum illetékesei oklevelekkel és kis jutalommal nyugtázták Jangék értékvédő tettét és adományát. A kardon nem találtak semmiféle jellegzetes díszítést, vagy jelzést, ám mivel abban az időben az effajta fegyverek nem számítottak tömegcikknek, a szakemberek úgy vélték: a rövidpengéjű kard nem katonai fegyver, a viselője számára sokkal inkább egyfajta státuszszimbólum lehetett. Vagyis a különleges példány minden bizonnyal egy, a birtoklására érdemes, tekintélyes emberé volt. A helyi régészek szerint a Laocsoulin folyó többszöri kotrása hozhatta a felszín közelébe a friss leletet, s azt tervezik, hogy a folyót és környékét további ásatásoknak vetik alá.

3000 éves kard

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!