Gyűrűsfarkú makik születtek a győri állatkertben

A két katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki két anyától született ebben a hónapban a győri állatkertben. A kölykök egyelőre anyjukba kapaszkodva ismerkednek a többi makival és a környezetükkel.

Gyűrűsfarkú makik
MTI fotó: Krizsán Csaba

A gyűrűsfarkú makik egyébként Madagaszkár déli, délnyugati és délkeleti területein élnek. Változatos élőhelyeken fordul elő, előnyben részesíti a galériaerdőket, a száraz, lombhullató erdőket és bozótosokat. A katták csoportokban élnek, melyekben a nőstények a dominánsak. Kevésbé territoriálisak, többnyire csak a szaporodási időben őrzik területüket. Különféle növényi részekkel, levelekkel, virágokkal, gyümölcsökkel, fakéreggel és növényi nedvekkel táplálkoznak. Alkalmanként ízeltlábúakat is fogyasztanak. A nőstények 4-4,5 hónapos vemhesség után hozzák világra kölyküket, általában egy utód születik, ám nem ritka az ikerszülés sem. Az újszülöttek többnyire anyjuk hasán kapaszkodnak, majd ahogy nőnek, egyre több időt töltenek a nőstény hátán. A kölykök 5 hónapos korukig szopnak, azonban már 2 hónapos koruktól kezdve fogyasztanak szilárd táplálékot is.

Élettartamuk a természetben átlagosan 15-16 év, fogságban azonban elérhetik a 33 évet is. Bár vadon élő létszáma nem pontosan ismert, azonban, mint Madagaszkár teljes élővilágát, élőhelyének elvesztése veszélyezteti. Emellett egyes területeken a vadászat is csökkenti állományát, valamint gyakran fogják be őket, és tartják őket házi kedvencként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a “veszélyeztetett” kategóriába sorolta a fajt.

Gyűrűsfarkú makik
MTI fotó: Krizsán Csaba

Gyűrűsfarkú makik
MTI fotó: Krizsán Csaba

Gyűrűsfarkú makik
MTI fotó: Krizsán Csaba


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!