Gyönyörű portrékat készített a fotós, akit teljesen elvarázsol az albínó emberek különleges szépsége

Yulia Taits fotós mindig is varázslatosnak találta az albínó emberek különleges, hófehér szépségét, ezért úgy döntött, hogy mindezt új fotósorozatában is megörökíti. Yulia Taits a gyönyörű portéfotókhoz mesebeli fantáziavilágot teremtett, és több albinizmussal született gyermeket és felnőttet is felkért a fotózásra. A fotós elmondta, hogy nagyon büszke a végeredményre és szerencsésnek érzi magát amiért ilyen nagyszerű, különleges és bátor embereket ismerhetett meg. „Az ő bátorságuk fémjelzi ezt a projektet. Én pedig nagyon büszke vagyok a végeredményre, ami ebből a különleges élményből létrejött” – mondta Yulia Taits.

Albínó emberek

Albínó emberek

Albínó emberek

Az albinizmus (latin albus: „fehér” szóból) a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg. A melanin nevű festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre (okulokután albínó) vagy külön-külön. Ez az örökletes rendellenesség minden rassznál megfigyelhető és gyakran jár együtt a szem különböző elváltozásaival. Bizonyos esetekben az írisz és az ideghártya pigmentációja hiányzik, más esetekben a pigmenthiány csak a bőrben (Vitiligo) és a hajban lép fel. Mindkét forma gyakran a látásélesség csökkenésével jár. Emellett létezik az albinizmusnak csak a szemet érintő formája (okuláris albinizmus) is, amiben jelen van az albinizmus által okozott látászavar. Az albínó emberek bőre általában rendkívül fényérzékeny.

Albínó emberek

Albínó emberek

Ahogy más, a csoportnormától eltérő embereknél, az albínóknál is megnő a kiközösítés és a diszkrimináció esélye. A világos bőrű népeknél a különbség sokszor alig látható, de sötét bőrű népeknél szembeötlő, ezért a kiközösítés és a gyilkosságig is elmenő diszkrimináció gyakoribb. Afrikában az albínókról különféle babonák szólnak, így hozhatnak szerencsét, vagy szerencsétlenséget. Burundiban és Tanzániában az albínók élete sajnos sokszor veszélyben forog, mivel a fekete mágia hívei felhasználják szertartásaikhoz a pigmenthiányos afrikaiak testrészeit és szerveit. “Az albínók a régió legsebezhetőbb emberei közé tartoznak” – mondta Ikponwosa Ero, az ENSZ emberi jogi szakértője, egy tavalyi jelentés kapcsán.

Albínó emberek

Albínó emberek

Albínó emberek

Albínó emberek

Albínó emberek

Yulia Taits weboldala: yuliataitsphoto.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!