Gigantikus feketelyukat fedeztek fel, melynek tömege a Napunk 12 milliárdszorosa

Az eddigi legfényesebb ősi galaxismagot, azaz kvazárt fedezték fel egy óriás fekete lyukkal együtt az Arizonai Egyetem és a Pekingi Egyetem csillagászai. A mi Napunk tömegének 12 milliárdszorosa a feketelyuk tömege, ami a Földtől 12,8 milliárd fényév távolságban lévő aktív galaxis szívében van és olyan fényes, mint 420 ezer milliárd Nap együttvéve.

„A mi csillagvárosunk, a Tejútrendszer központjában elhelyezkedő fekete lyuk tömege csak négymilliószor több a Napénál” – magyarázta Hsziaohuj Fan.

Valahogy így néz ki az a hatalmas és ősi galaxismag, vagyis kvazár, közepében egy óriási energiaforrással, egy szupermasszív fekete lyukkal. Az Arizonai Egyetem és a Pekingi Egyetem csillagászainak szerdán bejelentett felfedezéséről egy fantáziarajzot is közzétettek:

supermassive-black-hole_88846_990x742

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Misti Mountain Observatory/Zhaoyu Li

A kutatókat foglalkoztató talán legérdekesebb kérdés az, hogyan alakulhatott ki egy ilyen óriási fekete lyuk ilyen viszonylag rövid idő alatt, ez ugyanis csak nehezen magyarázható meg a jelenleg elfogadott elméletekkel. A tudósok abban reménykednek, hogy a szokatlan objektum további vizsgálata tovább gyarapíthatja az univerzum korai életéről szóló ismereteket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!