Fejlett betegellátás jellemezte Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia egykori társadalmát

A betegellátás magasan fejlett kultúrája jellemezte Ötzi, az 5000 éves alpesi gleccsermúmia egykori társadalmát – állapították meg kutatók az International Journal of Paleopathology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. Erről árulkodnak az 1991-ben felfedezett múmia magával hordott orvosságai és a testét borító, terápiás célú tetoválások.

Forrás: South Tyrol Museum of Archaeology/EURAC/Samadelli/Staschitz

A halálakor 40-50 éves férfi több krónikus egészségügyi problémával küzdött: fogai szuvasak voltak, mikrobák gyomorfekélyt okoztak nála, ízületei elhasználódtak, erei elmeszesedtek. Felszerelésében nyírfataplógombát találtak, amelynek gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van, valamint saspáfrányt, amely kiűzi a bélparazitákat.

“Egyértelmű, hogy kezelés alatt állt” – állapította meg az Albert Zink, a Bolzanói Múmiakutató Intézet munkatársa vezette kutatócsoport.

Ötzi szobra Bolzanóban (Forrás: Wikimedia Commons/Thilo Par 

Ötzi testét 61 tetoválás borítja, amelyeket a kutatók közelebbről megvizsgáltak. Ezáltal megerősítették a korábbi feltételezéseket, hogy a pont- és vonalalakú tetoválások a csuklóin és bokáin pontosan azokon a helyeken vannak, ahol degeneratív betegség kínozta. Ráadásul sok tetoválás látható a hagyományos akupunktúrás pontokon. A szakértők szerint a kékesfekete tetoválások elkészítéséhez szénport dörzsöltek kis, pontszerű sebekbe. Ez egy időigényes és magasan fejlett módszer volt.

Forrás: South Tyrol Museum of Archaeology/Eurac/Marco Samadelli/Gregor Staschitz
Forrás: South Tyrol Museum of Archaeology/Eurac/Marco Samadelli/Gregor Staschitz

A magával hordott növényekkel és orvosságokkal együtt ez azt jelzi, hogy Ötzi társadalmában “magasan fejlett volt az orvosi ellátás”. Az ismereteket, amelyeket a „próba és tévedés” módszerével szereztek, generációkon keresztül adták át egymásnak. A tudósok úgy vélik, Ötzi társadalma rendelkezett bizonyos anatómiai ismeretekkel arról, hogyan keletkeznek a betegségek, és hogyan kell azokat kezelni. Arról azonban már nincs információ, mekkora volt a kezelések sikerességi aránya.

“Sürgősségi kezelést” viszont egyáltalán nem kapott Ötzi, amikor egy nyíl átszúrta az egyik ütőerét. Igaz, ezen a sérülésen és a tudósok által feltételezett traumás agysérülésen, amelyet Ötzi szintén elszenvedhetett, a modern mentősök sem tudtak volna segíteni.

A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezték fel
Ötzi emlékmű (Forrás: Wikimedia Commons/Kogo)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!