Ezekre a dolgokra figyelj ha építkezel, mert nagyon drága lesz a takarítás!

Az ember életében a legboldogabb pillanatok, amikor egy régóta dédelgetett álmát válthatja valóra. A családi fészek megépítése az pontosan ebbe a kategóriába tartozik! A megtervezéstől a kivitelezésen át a beköltözésig és természetesen utána is repes az ember a boldogságtól! Viszont nagyon sok buktatóval van kikövezve ez az út és ha nincs tapasztalatunk a ház építésben, akkor rengeteg dolog van ami beárnyékolhatja az örömünket! Az egyik ilyen bosszúságot okozó tényező a kivitelezők hanyagságából vagy a kellőképpen nem védett felületek károsodásából eredő károk elszenvedése, a másik pedig a nem jól átgondolt tervezés okozta nehézségek az ingatlan későbbi takarításakor. Nos ezekre nyújt most segítséget ez a cikk!

Munkánk során rengeteg építkezés utáni takarítást végzünk el, így sok sok olyan esettel találkozunk, amikor a kulcsrakész házon ejtett sebekkel a tulajok a záró takarítás után szembesülnek, amikor a felületek előbukkannak a por és egyéb szennyeződések takarása alól.

Hogyan óvjuk meg a felületeket építkezés közben?

Amíg egy ház elkészül rengeteg munkafolyamat zajlik le az építkezés során, sokszor több egyidejűleg, párhuzamosan halad a medrében. A sort nyílván az alap elkészítésével kezdik és a falak felhúzásával folytatják a kivitelezők, de ebben a cikkben inkább a vakolásról és a vakolás utáni munkálatokról lesz szó, az építkezések azon fázisairól, amikor már nagyon oda kell figyelni, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha nem vagyunk elég körültekintőek és elővigyázatosak.

A falak bevakolásakor vagy az aljat betonozásakor már a nyílászárók általában a helyükön vannak. Ha nem óvod meg őket takarófóliával, akkor kiteszed őket a sérülésnek, ugyanis a rá fröcsögő vakolat, rosszabb esetben beton megköt rajta és akár kémiai kötést is tud létesíteni az üveggel. A felfröcsögő betoncseppek eltávolításuk után pici matt foltokat találhatunk az üvegen, amiket csak üvegpolírozással lehet eltűntetni. Ha az aljzatbeton vas elemeit az üvegek közelében felxelik és a szikrák az ablakon landolnak, akkor beleégnek az üveg felületébe és azokat a pici, fekete pöttyöket sajnos sehogy nem lehet már eltűntetni róluk. Marad a csere. A vakolat cseppek üvegről történő eltávolítása szintén nagy tapasztalatot és szakértelmet kíván! Ha a takarító nem tudja hogyan kell ezt elvégezni, akkor karcokat, sérüléseket ejthet az üveg vagy a keretek felületén. Ezek miatt mindenképpen ajánljuk, hogy vastagabb fóliával takarjuk le a nyílászárókat! Ragasztószalaggal rögzítsük a keretekhez, de ne ész nélkül, mert a ragasztót szintén nagyon nehéz sérülésmentesen eltávolítani! Milyen sérülést okozhatunk a ragasztónyomok eltávolításakor? A matrica oldó anyagok megmattíthatják a műanyag kereteket, ezért nagy szaktudást és odafigyelést, óvatosságot igényelnek szintén! Festés alatt szintén hasonló módon óvjuk meg őket, főleg, ha zománc vagy olajfesték felvitelére van szükség valamely felületre!

Vannak esetek, amikor azt látjuk az építkezésen, hogy a szőnyeg vagy a laminált parketta a falak festése előtt a helyére kerül, így ha nem akarjuk le rendesen, akkor beszennyeződhetnek a csiszolásból és a festésből eredő nem kívánatos anyagokkal! Elsődlegesen azt javasoljuk, hogy a kényesebb padlóburkolatokat inkább a legutolsó fázisként rakják a helyükre, amikor már csak apróbb-cseprőbb munkálatok zajlanak, de semmiképp nincs már fúrás, faragás. Sokszor látunk megkarcolt, összefestékezett parkettákat, tönkretett laminált padlókat, csupa por padlószőnyeget. Ezek a burkolati anyagok még akkor is tudnak sérülni ha le vannak takarva. A gondatlan letakarás vagy gyenge, kiszakadó védőréteg, nem precízen illesztett takarók, ami alá a szennyeződések bejutnak és a rajtuk lépkedő munkások megkarcolják tudtukon kívül! A szőnyeg szálai közé behulló por elérheti azt a mértéket, hogy ahhoz már szőnyegtisztítót kell hívni! Vadiúj szőnyeg esetén elég dühítő rögtön nedves szőnyegtisztítással kezdeni. A megfelelő padlóvédelem egy réteg filc takarószőnyegből, kartonpapírból és nejlonfóliából áll, amit gondosan a fal tövéhez rögzítünk! Ha véletlenül kiszakad, azonnal intézkedjünk a hiba elhárításáról.

A fent felsoroltakhoz hasonló sérülések listája szinte végeláthatatlan, ezért javasoljuk, hogyha épp házépítés zajlik, akkor kérjék ki egy szaktudással és tapasztalattal rendelkező takarító cég véleményét az esetleges károk megelőzése érdekében! Tipp! Az építkezés alatt folyamatosan legyen takarítva az ingatlan!

Milyen tervezési hibák miatt akad majd gondunk a takarítással?

Bizony, a nehezen elérhető ablak(ok) tisztítása nagy fejfájást tudnak okozni! Ilyenek például a magasan elhelyezett vagy a lépcső fordulókban, még rosszabb esetben a lépcsők felett elhelyezett fix ablakok, amiknek a tisztítása sokszor nagyon veszélyes mutatvány, amit valószínüleg saját kezűleg nem vagy csak nagy vesződések árán tudunk megtisztítani. Ha takarító cégre bízzuk az ablaktisztítást, akkor ez esetben drága mulatság lesz, ha alpinistát kell hívni minden évben!

A fürdőszobában a rosszul megválasztott burkolatok is hozhatnak minket olyan helyzetbe minket, hogy egyszerűen a rájuk lerakódott vízkövet nem lehet eltávolítani róluk. Az idők folyamán elég ramatyul fognak kinézni. Ilyen csempék például az apró barázdákkal rendelkező kerámia burkolatok. Az 1 cm-re rögzített üvegkorlátok és a lépcső oldala közti hézagba szépen gyűlni fog a por, de sajnos ha nem férünk hozzá, akkor az sem lesz túl szép látvány!

És a hanyagságból eredően megduzzadó takarítás végösszege sem egy elhanyagolandó szempont! Ugyanis többszöröse is lehet egy gondatlanul védett építkezés után kitakarítani egy precízen, gondosan megóvott építkezéséhez képest. Arról nem is beszélve, hogy vannak szennyeződések, amiket a felület roncsolása nélkül nem is lehet eltávolítani!

Természetesen a körültekintően megválasztott takarító cég is fontos a szép végeredményhez! Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Tájékozódjuk az interneten a kliens vélemények alapján, vessünk egy pillantást a portfóliójára a kiszemelt cégnek. Nézzük meg és kérdezzük ki milyen takarítógép parkkal rendelkezik a takarító cég. Kérjünk referenciát! És ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk, mert ahogy a mondás is tartja: Olcsó húsnak, híg a leve!

Reméljük sok hasznos információval gazdagítottunk és így már egyszerűbb lesz a családi fészek felépítése! Ha profi takarítást szeretnél rendelni, akkor hívd a Takarító Kommandót! Nagyon szívesen segítünk a tervezés szakaszában is tanácsainkkal vagy az építkezés folyamán a felületek megóvása érdekében történő intézkedések tanácsolásával.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!