2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja

Hivatalosan is 2019 januárja volt Ausztrália valaha feljegyzett legforróbb hónapja – erősítette meg pénteken az Ausztrál Meteorológiai Hivatal. Amióta a hőmérsékleti adatokat nyilvántartják, ez volt az első hónap, hogy a középhőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. 2018 egyébként az ország történetének harmadik legmelegebb éve volt; csak 2005 és 2013 előzte meg.

A szélsőséges hőhullám karácsony után tört be Ausztráliába: az ország északi és középső területein mindenhol 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek, az északnyugat-ausztráliai Pilbara térségében 49 Celsius-fokot, Adelaide-ben pedig 46,2 Celsius-fokot mérték, ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak a városban.

Forrás: Bureau of Meteorology

A forróság nemcsak az embereket viseli meg, de az állatvilágra is jelentős hatást gyakorol. Az átlagosnál jóval melegebb időjárás nagy megterhelést jelent a denevéreknek, amelyek közül sokan összezavarodva potyognak le a fákról vagy gabalyodnak bele áramvezetékekbe, a segíteni próbáló embereket pedig megtámadják. A hőhullám két nap leforgása alatt majdnem harmadát elpusztította a pápaszemes repülőkutyák ausztráliai populációjának. Az állatok nem tudták túlélni a 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet, tömegével potyogtak a fákról.

Forrás: Wikimedia Commons//Justin Welbergen

Ausztrália szárazságtól sújtott, keleti részén, a Darling és Murray folyók környékét pedig milliónyi döglött hal bűze lengi be. Az alacsony vízállás és a hőség miatt a vízfelszínen beindult az algavirágzás, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel, ez pedig tömeg pusztulást eredményez. Alice Springs közelében pedig a vadőrök közel 100 vadló tetemére bukkantak egy kiszáradt folyómederben, de Goldfields térségében 2500 vadteve is a hőség áldozatául esett.

Közben viszont az ország északi részén özönvízszerű esőzés pusztít. A Queensland államban fekvő Townville városát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, a helyieknek pedig utasításba adták, hogy hagyják el otthonaikat, és húzódjanak biztonságba. Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök utasítására a helyi iskolák és óvodák sem nyitottak ki. A tömegközlekedés is csak csökkentett üzemben működik.

A rendőrség tudatta: több embert ki kellett menekíteni otthonaikból, mert az esőzések miatt két helyen is földcsuszamlás volt. A várost az esőzés elvágta a külvilágtól. Halálesetről egyelőre nem érkezett hír. A helyi tanács beszámolója szerint eddig 25 ezer homokzsákot helyeztek ki az árvízi védekezés részeként, és pénteken további 18 ezer zsákot szállítanak ki oda, ahol szükség van rájuk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!