Érdekességek a samponokról, amit eddig talán nem tudtunk

Néha úgy tűnhet, mintha a sampon mindig is létezett volna.

Néha úgy tűnhet, mintha a sampon mindig is létezett volna. Nagymamáink azonban még szappannal mosták a hajukat, sőt, az egész testüket és a fogaikat is. Manapság pedig sokan azt sem tudjuk, hogyan nézett ki az első ilyen eszköz. Úgy döntöttünk, kicsit utánanézünk, belemerülünk a történelembe, és felsoroljuk a legérdekesebb érdekességeket.

Kevesen tudják, hogy a sampon szó a champo-ból származik, ami hindi nyelven masszázst jelent. Miután Sake Din Magomed bengáli vállalkozó megtanulta az indiai masszázsgyakorlatokat, 1815-ben megnyitott egy fürdőt egy angol területen, ahol terápiás gőzzel végzett masszázst kínált. 80 évvel később a kifejezés végül csak a fejbőr masszírozására vonatkozott.

A legelső sampon 1500-ból származik Indiából. Sapindust, más néven szappanmogyorót, szárított indiai egrest és más gyógynövényeket főztek össze. A kivonat habot képzett, amitől a haj puha és fényes lett. Napjaink legjobb samponjai közül pedig számos megtalálható a https://makeup.hu/categorys/22806/ linkre kattintva.

Sampon helyett szappan

Amit ma samponnak hívunk, az 1880-ban még szappan volt. Európában létezett egy Slidall’s Soap nevű univerzális termék, amit nemcsak az általános higiéniára, hanem gyermekek, kutyák és lovak mosására is használtak.

A 20. század elején az angol Casey Herbert úgy döntött, hogy sampont készít szappan és gyógynövények keverékéből. Az eredmény egy por volt, ami felváltotta a szappant. A találmány után 1908-ban, az újságok és folyóiratok cikkeket kezdtek el megjelentetni a haj megfelelő mosásáról.

Az első sampon

Hans Schwarzkopf német feltaláló 1927-ben feltalálta a vízoldható samponport, ami mandulaolajat, panthenolt és ibolyát tartalmazott szappannal és gyógynövényekkel. Néhány évvel később Hans kiadott egy lúgmentes folyékony sampont.

2 az 1-ben

1986-ban a Pantene márka először bocsátott piacra egy 2 az 1-ben sampont. Ez nemcsak megtisztította a bőrt és a hajat a szennyeződésektől, hanem ápoló hatást is gyakorolt.

Hogyan mosnak hajat az űrben?

Az űrhajósok egy speciális termékkel mossák meg a hajukat, amely nem igényel vízzel történő öblítést, és törölközővel dörzsölik be. A nem habzó sampont eredetileg kórházi betegek számára hozták létre.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!