Elpusztult a világ legöregebb vízilova

Hatvanöt éves korában elpusztult a világ legöregebb nílusi vízilova, Bertha.  A vízilómatuzsálem két és fél tonna súlyú tetemére bekerített élőhelyén találtak rá gondozói –  közölte a manilai állatkert. Halálát az első vizsgálatok szerint számos szervének elgyengülése okozta. Bertha a manilai állatkert 1959-es megnyitása óta élt az intézményben, hétévesen került oda. Társa még 1980-ban elpusztult, ezért nem lett utódjuk – közölte James Dichaves igazgató. A nílusi víziló állatkertben jóval tovább él, mint vadon, ahol általában 40 éves korukig élnek.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája a veszélyeztetett fajok között tartja számon a nílusi vízilovat. A legutóbbi becslések szerint az elmúlt 20 évben mintegy 7-20 százalékkal csökkent állománya vadon. Mintegy 30 év alatt a populációcsökkenés meghaladja a 30 százalékot.

Forrás: PETA

Az akár 3,9 méter hosszúra és 1900 kilogrammosra is megnövő nílusi vízilovak Afrika legnagyobb testű emlősállatai közé tartoznak. A növényevő és szinte kizárólag éjjel táplálkozó állatok általában ártalmatlanok, de agresszívvé és rendkívül veszélyessé válhatnak, ha elvágják a vízhez visszavezető útvonalukat, vagy veszélyeztetve érzik kicsinyüket. Az állatok tavakban, folyókban, patakokban szoktak gyülekezni és akár hat percig is képesek lent maradni a víz alatt. Nagy tömegük ellenére is gyorsabban futnak az embernél. A vemhesség 227-240 napig tart. Az újszülött a víz alatt jön a világra, 27 és 50 kg közti tömeggel. A kis vízilovak rendszeresen láthatók az anyjuk hátán, ha a víz még túl mélynek bizonyul a számukra.

Fotó: Wikipedia/Paul Maritz 

Cikkajánló: Ezek a vízilóbébik bátran indulhatnának a legaranyosabb állat címért


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!