Először örökítettek meg albínó pandát a kínai vadonban

Egy teljesen fehér bundájú óriáspandát sikerült nemrég lefilmezni a délnyugat-kínai Volong Nemzeti Parkban egy kitelepített állatmegfigyelő kamerával – adta hírül a Szecsuán tartományban lévő természetvédelmi terület vezetése.

A különleges pandáról április közepén készült a felvétel infrakamerával, a tengerszint fölött mintegy 2000 méteren fekvő vadonban. A panda testén nincsenek foltok, és a szeme vörösnek tűnik. A felvételből ítélve a panda albínó lehet, az állat egy fiatal, 1-2 éves példány. Feltűnése azt jelzi, hogy az albinizmust okozó gén létezik a Volongban vadon élő pandapopulációban – mondta el Li Seng, a Pekingi Egyetem kutatója.

A rare all-white giant panda has been photographed for what a Chinese nature reserve says is the first time.

Közzétette: Detroit News – 2019. május 28., kedd

 

„A panda erősnek látszott, a mozgása határozott volt, ami arra utal, hogy a génmutáció valószínűleg nem gátolja az életét” – jegyezte meg a felvétel tanulmányozása alapján a medveszakértő.

A gerincesek számos fajánál létezik az albinizmus. Az albínó mutáció a színanyag képződésének veleszületett zavara, amely csökkent vagy hiányzó pigmentációval jár. A melanin festékanyag hiánya előfordulhat a bőrben, a szőrzetben és a szemben is. Az óriáspandák (Ailuropoda melanoleuca) között eddig még sohasem észleltek albínó példányt. A különleges állat sorsának alakulását további kamerák kihelyeselésével próbálják meg nyomon követni a szakemberek.

Az albinizmus nem befolyásolja az egyed fizikumát vagy életfunkcióit, de könnyebben felfedezhetővé teszi az állatot, és az albínók érzékenyebbek a napsütésre. Albínó kölyök csak két albínó szülőtől származik. Ha egy fehér panda egy normális pandával párosodik, első almuk kölykei foltosak lesznek. A kölykök viszont magukban hordják a mutáns gént, így ha egy ugyancsak albínó gént hordozó pandával párosodnak, lehet, hogy csupa fehér kölykük születik.

Érdekesség, hogy a pandák között léteznek barna példányok is, melyek az úgynevezett csinling-óriáspandák (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) egyedei közül kerülnek ki. Főbb ismertetőjegyeik közé tartozik, hogy koponyájuk kisebb és kerekebb, orruk rövidebb és kevesebb a szőrük, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak, s közülük több egyednek sötét- vagy világosbarna a színe, nem pedig fekete-fehér.

Forrás: Wikimedia Commons/AilieHM

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!