Először alkalmazta éles helyzetben a Heimlich-fogást a 96 éves Heimlich

Először alkalmazta egy idős, fuldokló nő megmentésére a róla elnevezett Heimlich-fogást a ma már 96 éves Henry Heimlich nyugdíjas sebészorvos. A cincinnati orvos egy helyi lapnak adott interjúban mesélte el, hogy bár annak idején számtalanszor mutatta be, hogyan kell alkalmazni az életmentő manővert, éles helyzetben még sohasem hajtotta végre.

A nyugdíjas mellkassebész egy cincinnati idősotthonban él. Az intézmény egyik alkalmazottja elmondta: Heimlich éppen abban a szobában volt, ahol egy 87 éves nő fuldokolni kezdett. Az orvos a fogást végrehajtva egy hamburgerfalatot távolított el a légcsövéből, és az idős nő gyorsan jobban lett.

heimlich

Heimlich elmondta, hogy a történtek után még jobban átérzi, milyen csodálatos, hogy sok életet lehet megmenteni ezzel az eljárással. A Heimlich-fogást vagy Heimlich-manővert akkor szokták alkalmazni, ha valaki félrenyel, és a tárgy teljesen elzárja a légcsövét. Az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összenyomja a tüdőt, s az így megnövekedő légnyomással kipréseli a félrenyelt dolgot.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!