Elindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó

Az amerikai űrügynökség közlése szerint sikeresen felbocsátották a floridai űrközpontból a Cygnus teherűrhajót, amely több mint 3,3 tonna rakományt szállít a Nemzetközi Űrállomásra.

cyngus2

A legénység nélküli Cygnust szállító Atlas V hordozórakéta helyi idő szerint vasárnap este startolt Cape Canaveralból. Előzőleg a rossz időjárási körülmények miatt többször elhalasztották az indítást. Várhatóan szerdán csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Vizet, élelmet, ruhát, tudományos műszereket és űrsétákhoz szükséges berendezéseket szállít fel.

cygnus

A Cygnus teherűrhajó elindul az Atlas V hordozórakétán december 7-én Cape Canaveralból (Fotó: NASA)

Atlas V hordozórakéta kilövése december 7-én Cape Canaveralból

Felbocsátása korábban többször kudarccal végződött. Tavaly október 28-án másodpercekkel az indítás után felrobbant az űrhajót szállító, 14 emeletes Antares hordozórakéta. Épphogy elrugaszkodott az indítóállásról, majd tűzgolyóként zuhant vissza a földre. Csaknem 2,3 tonna szállítmány veszett oda.

Április végén egy orosz hordozórakéta sem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént vitt volna az ISS-re. Június végén a SpaceX amerikai magánvállalat Falcon-9 típusú hordozórakétája robbant fel két perccel az indítás után, és a teherűrhajóval együtt megsemmisült 2,5 tonna rakomány, amelyet el kellett volna juttatni az űrállomásra.

Bár ez idő alatt küldtek más teherűrhajókat a komplexumra, a három kudarc miatt kissé elapadtak a raktárkészletek. A NASA mindig úgy tervez, hogy hat hónapra elegendő élelmiszer legyen az űrállomáson, de a jelenlegi készletek csak négy hónapra elegendőek. A Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta tartózkodik.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!