Egyedülálló expedíció indul „A pokol kapujaként” ismert lángoló kráterbe

A türkmenisztáni Derweze falu közelében, a Kara-kum sivatagban több mint 40 éve lángol az óriáskráter. A hely legendája az 1970-es évekig nyúlik vissza, mikor a tudósok földgáz után kutattak a területen, és hatalmas, földgázt szivárogtató hasadékot hoztak létre. A krátert aztán felgyújtották, hogy elégessék a gázt, ám a tűz azóta sem aludt el.

Pokol Kapuja
Fotó: National Geographic Channel

A Pokol kapujának” nevezett 210 méter kerületű kráter szélén közel 90°C fokos, mélyén 400°C fokos forróság van. George Kourounist és csapatát azonban ez sem tartja vissza attól, hogy belülről is megvizsgálják a helyet. A tudományos felfedező élete legnagyobb kihívására készül: megpróbál mintát venni a kráter mélyéről, ha ugyanis bármilyen életformát találna a szélsőséges körülmények között, azzal bizonyítékot szerezhetne arról, miképpen keletkezhet más bolygókon élet.

Pokol Kapuja
Fotó: National Geographic Channel

Pokol Kapuja
Fotó: National Geographic Channel

A kráter alatt eredetileg víz volt, majd valamiféle gáznemű anyag, ez bugyogtatta fel a sarat, amelyben elvileg megvoltak a mikrobiológiai élet kialakulásához szükséges alapvető feltételek. Hogy ennek utána járjanak, George Kourounis és csapata hónapokig készült a Közép-Ázsiában lévő, tűzben égő kráter meghódítására. “Ez a katlan egy idegen világot rejt itt, a Földön. Az apró organizmusok, amelyek forró mélytengeri kürtőkben, vagy 800 méter vastag jégtakaró alatt húzódó tavakban élnek, a Föld legősibb létformái. Ha tudnánk, hogy ilyen helyeken is túlélnek, azzal új lehetőségek nyílnának meg előttünk a kutatásokkal kapcsolatban, hogy hol létezhet még az univerzumban élet” – mondja a felfedező.

Pokol Kapuja
Fotó: National Geographic Channel

A négynapos expedíció során légzőrendszerrel ellátott, teljes tűzbiztos szkafanderben, kötelek segítségével próbálják meg a férfit a kráterbe jutattni, hogy a különböző területekről mintát vehessen, majd a talajmintákat laborban elemzik. A cseppet sem veszélytelen, egyedülálló Derweze-projektről videónapló készül. A felvételeket az egyéb túlélő expedíciókat is bemutató Halálos küldetés című sorozat egyik epizódjában láthatják a nézők, amely július 10-től indul a National Geographic Channel műsorán.

További információk a National Geographic Channel weboldalán : natgeotv.com  

Pokol Kapuja
Fotó: National Geographic Channel

Forrás: National Geographic Channel

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!