Egy magas rangú papnő 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban

Egy magas rangú papnő ritka falfestményekkel díszített 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban a gízai piramisok melletti nyugati nekropoliszban. Az egyiptomi régészek által feltárt sír tulajdonosa Hetpet volt, Hathornak, a szépség és a szerelem istennőjének papnője, aki magas tisztséget töltött be a királyi udvarban az óbirodalmi ötödik dinasztia uralmának végén.

A 2018-as év első nagy egyiptomi régészeti felfedezését, az agyagtéglákból épült és ritka falfestményekkel díszített sírt a napokban mutatták be a sajtónak. A sír feltárásán október óta dolgozott egy egyiptomi expedíció Mosztafa Vaziri, a Legfelső Régészeti Tanács vezetőjének irányításával.

A bejárat egy L-alakú szentélybe vezet, ahol megtisztulási célokat szolgáló fürdőmedence található. A folyosó falain tömjén és áldozati adományok tárolására szolgáló üregek láthatók, egy falmélyedésből hiányzik a sír tulajdonosának szobra. Az 5. dinasztia korának építészeti és díszítő jegyeit viselő sírban „nagyon jó állapotban” fennmaradt falfestmények különféle vadász- és halászjelenetekben ábrázolják a nagy tisztelet övezte papnőt. Egy további jelenetben egy óriási asztal előtt ülve fogadja gyermekei áldozati adományait.

Találtak két ritka majomfreskót is, ezek egyikén egy majom gyümölcsöt szed, egy másikon egy zenekar előtt táncol egy állat. Bár hasonló jeleneteket máshol is találtak, de gyümölcsszedő majmokat például csak későbbi, 12. dinasztiabeli sírokban, egy szakkarai ábrázoláson pedig a majom csak egy lantjátékos előtt táncol, nem egy egész zenekar előtt. Más, a sírban talált falfestmények fémöntést, bőrcserzést, papiruszhajó-építést ábrázolnak.

Vaziri úgy véli, hogy az óbirodalmi (i.e. 2686-2181) temetkezési helyként ismert gízai nyugati nekropoliszban van egy másik sírja is a papnőnek, és felkutatása céljából folytatják az ásatásokat. Hetpet már ismert történelmi figura, bár múmiáját még nem találták meg. Hozzá köthető tárgyak töredékei azonban már 1909-ben előkerültek ugyanezen a területen.

A régészek 250-300 köbméter földet távolítottak a sír felfedezéséhez. A térségben már számos felfedezést tettek a 19. század óta, a régészeti tanács vezetője szerint azonban a lelőhely “nagyon ígéretes”, arra számítanak, hogy további leleteket találnak. Amit a föld felett látunk Egyiptomban, az nem több mint 40 százaléka annak, ami a föld alatt van – mondta Vaziri.

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!