Egy különös kinézetű aprócska állat – a kis páncélos egér

A különös kinézetű kis páncélos egér (Chlamyphorus truncatus) vagy pichiciego az övesállatok családjába tartozó faj. Argentína száraz füves pusztáin és homokos alföldjein él, az ország középső részén fordul elő. Az övesállatok (vagy más néven tatuk) közül a kis páncélos egér a legkisebb méretű. Testhossza mindössze 9-12 centiméter hosszú, farka igen rövid.

Kis páncélos egér

Páncéljának színe rózsaszín, hasi része sárgás vagy piszkosfehér. Lapátszerű mellső lábain nagy karmok találhatóak, amikkel szinte „úszik a homokban”. A kis páncélos egér életének legnagyobb részét a földalatti járataiban tölti. Ha megijesztik gyorsan beássa magát a földbe. Üregeit a hangyabolyok közelébe vájja, és hangyákkal, valamint azok lárváival táplálkozik. Étrendjét kiegészíti egyéb rovarokkal, lárvákkal, férgekkel, csigákkal és növényi részekkel is, például gyökerekkel. Ez különleges, éjszaka aktív állat a tüskés bozótosokat és a kaktuszfélék közelségét keresi.

Kis páncélos egér

Kis páncélos egér

1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Veszélyeztetett fajok közé sorolta a kis páncélos egeret, aztán 2006-ban, Mérsékelten fenyegetett fajnak minősítette. 2008-ban pedig adathiányos kategóriába került a tudományos információk hiánya illetve a populációdinamikájának nem megfelelő ismerete miatt.

Kis páncélos egér

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!