Eddig soha nem látott képsorok az első világháborúról

Eddig soha nem látott, autentikusan helyreállított és utólag kiszínezett archív felvételekkel emlékezik meg az első világháborúról a National Geographic Channel.

Elkerülheti az utókor figyelmét egy teljes nemzedék áldozata? Miként kerülhetett sor egy ennyire kegyetlen és messzire ható konfliktusra? Hogyan lehetett túlélni az első világégés négy esztendejét? Az Apokalipszis: az első világháború című ötrészes sorozat megkísérel átfogó válaszokat adni a fenti kérdésekre, miközben a hősöknek és a háború túlélőinek személyes történeteit is megismerhetjük.

Első világháború
Fotó: National Geographic Channel

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára készített dokumentumfilm több mint ötszáz órányi korabeli, eddig többségében ismeretlen filmfelvétel képeiből válogat és azok felújításával, utólagos kiszínezésével készült. Nemcsak a csatamezőkre, de a nagyhatalmak vezetőinek elméjébe és a frontvonalak mögött rekedt civilek hétköznapjaiba is elkalauzolja a nézőket.

Első világháború
Fotó: National Geographic Channel

Az epizódokban többek között eljutunk a hírhedt oroszországi és észak-franciaországi lövészárkokba, valamint olyan kevéssé ismert helyszínekre is, mint Szerbia, Törökország, Palesztina, vagy épp az Arab-sivatag, ahová a világ öt kontinenséről katonák milliói érkeztek, hogy kockára tegyék az életüket. A háború során íródott számos levélnek, naplónak és könyvnek köszönhetően a narráció a hősök emlékeit és tapasztalatait is megidézi.

 A sorozatot Isabelle Clarke és Daniel Costelle rendezte, akiknek nevéhez minden idők egyik legsikeresebb NatGeo sorozata, a több mint 170 országban vetített Apokalipszis: a második világháború is fűződik. Ez a páros készítette az Apocalypse Hitler című szériát is, melyet a New York-i History Makers 2012-ben a legjobb dokumentumfilm-sorozatnak választott archív kategóriában.

Első világháború
Fotó: National Geographic Channel

Az Apokalipszis: az első világháború sorozat szeptember 16-tól keddenként 21 órakor látható a National Geographic Channel műsorán.

További információk: a National Geographic Channel weboldalán.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!