Drasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban

Tizenöt év alatt 30 százalékkal csökkent az orangutánok száma a kelet-malajziai Sabah állam olajpálma-ültetvényein megmaradt erdőfoltok területén – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap.

Forrás: flickr/a_rabin

Az eredmények, amelyek a WWF szerint az emberszabású majmokra vonatkozóan végzett eddigi legintenzívebb vizsgálatból származnak, azt mutatták, hogy a Borneó szigetén elterülő maláj állam Kulamba és Tabin nevű vadvédelmi területein 30 százalékkal, illetve 15 százalékkal csökkent az orangutánok száma 2002 és 2017 között.

A WWF mutatói szerint legkevesebb 650 orangután pusztult el a Sabah keleti részén fekvő síkságok védett területein az érintett időszakban. Az államban élő orangutánok teljes populációja azonban stabil maradt, nagyjából 11 ezer egyedet számlálva.

Forrás:  International Animal Rescue 

A szervezet szerint a nagy kiterjedésű erdőterületeken az orangutánok populációja stabilizálódott, ám az olajpálma-ültetvényeket tarkító erdőfoltokon csökkent az állatok száma. Az orangutánok az ültetvényeken megmaradt kis erdőterületeken keresztül jutnak el egyik nagyobb erdőből a másikba, vagyis ezek az erdőfoltok kulcsfontosságú szerepet játszanak a túlélésükben, különösen Sabah keleti síkságain.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman
Forrás:  Heribertus Suciadi/International Animal Rescue/Greenpeace

Az orangutánok Borneó őserdőiben és a teljes területével Indonéziában található Szumátra szigetén őshonosak. Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelője – Indonézia után – és Sabahban folyik a legnagyobb termelés. Az olajpálma-termesztés hatalmas környezetterheléssel jár: Malajziában évről évre újabb erdőterületeket tisztítanak meg az ültetvények számára.

 

Cikkajánló: Kétségbeesetten kapaszkodott az utolsó megmaradt fába az orangután, miután elpusztították az otthonát

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!