Codex gigas – a középkori kódexóriás

A codex gigas vagyis a kódexóriás a legnagyobb méretű fennmaradt európai középkori kézirat. A kódexóriást a 13. században írta egy bencés szerzetes, Csehországban. A kódex 624 oldalas, 22 cm vastag és 75 kilót nyom. Mintegy 40 évig készülhetett, a pergamenhez 160 szamár bőrét használták fel. A sátán Bibliájának is nevezik. 

Codex gigas

Codex gigas

A legenda szerint a codex gigast egyetlen éjszaka alatt írta meg a halálra ítélt szerzetes. A kolostor főapátja szabta ki rá a penitenciát, vagyis, hogy egyetlen éjszaka írjon egy olyan művet, amely által a kolostor bevonulhat a történelembe. A barát a sátánt hívta segítségül, aki így el is készült a könyvvel. A szerzetes hálából lerajzolta a sátán képét is. Innen ered A sátán Bibliája elnevezés. A kódex 1594-ben került Prágába, II. Rudolf német-római császár és cseh király gyűjteményébe. A harmincéves háború végén, 1648-ban hadizsákmányként került át Svédországba. A kódexet azóta a Svéd Királyi Könyvtár gyűjteményében őrzik.

Codex gigas

A kódex tartalmazza a Bibliát (kivéve az Apostolok cselekedeteit és a Jelenések könyvét), Sevillai Szent Izidor enciklopédiáját, történeti, etimológiai és fiziológiai tárgyú értekezéseket és varázsigéket.

Codex gigas

Codex gigas

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!