Az űrből még mindig látszik Berlin egykori kettéosztottsága

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről lefotózott Berlinben a mai napig jól elkülönülnek az egykori kelet- és nyugatnémet térségek. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a város két oldalán még mindig különböző technológiájú közvilágítás működik. Chris Hadfield kanadai űrhajós, az űrállomás 35. legénységének parancsnoka készítette azt a fotót, amelyet a 360 kilométeres magasságban Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rögzített Berlin felett.

1

Az éjjeli felvételhez fűzött kommentárjában Hadfield maga is kifejti, hogy az űrből még mindig jól elkülönül a huszonhárom évvel ezelőtt újraegyesített főváros keleti és nyugati oldala. A nyugati oldalon a fények inkább kékes, hideg árnyalatúak, míg a keleti oldalon a sárgás fények dominálnak. Ennek az az oka, hogy a két oldalon még a mai napig eltérő közvilágítást használnak: az egykori Nyugat-Berlinben a halogénizzós világítás dominál, míg a keleti részen a sárgás fényű fémgőzlámpákat használják széles körben.

Chris Hadfield rengeteg fotót tölt fel a közösségi oldalára. Néhány héttel ezelőtt Budapestről is hasonló felvételt készített, amin ugyancsak a sárgás fények dominálnak éjszaka a  magyar fővárosban.

2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!