Az álcázás mestere volt a tankszerű dinoszaurusz

Képes volt álcázni magát a ragadozók elől egy 110 millió évvel ezelőtt élt “tankszerű” dinoszaurusz, amelynek figyelemreméltó épségben megmaradt fosszíliáját még évekkel ezelőtt fedezték fel Kanadában, a kutatók azonban csak most tették közzé az állatot részletesen ismertető tanulmányukat. A Nodosauridae-család képviselőjének csontvázát 2011 márciusában találta meg egy munkás a kanadai Alberta tartomány egy olajhomokbányájában. Az erőteljes végtagokkal és páncéllemezekkel rendelkező növényevő a Borealopelta markmitchelli nevet kapta a kutatóktól.

Forrás: Royal Tyrrell Museum
Forrás:  Alberta Culture and Tourism

A madármedencéjű őshüllők rendjéhez tartozó Nodosauridae-család tagjai közepes- vagy nagyméretű, nehéz felépítésű, négy lábon járó növényevő dinoszauruszok voltak. A hátukat csontlemezek borították, egyfajta páncélzatot alkotva. A kréta időszakban éltek a mai Észak-Amerika, Ázsia, Ausztrália, Antarktisz és Európa területén. A Borealopelta markmitchelli fosszíliája, amelyet több mint hétezer óra alatt szabadították ki évmilliós kőzetsírjából, az albertai Royal Tyrrell Múzeumba került.

Forrás: Royal Tyrrell Museum

A Nagy-Britanniában lévő Bristoli Egyetemen dolgozó Jakob Vinther, a Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány társszerzője szerint valószínűleg ez a valaha talált legjobb állapotú Nodosauridae-fosszília. Mint hozzátette: “ez a dinoszaurusz olyan tökéletes állapotban van, mintha csak aludna, arra várva, hogy egy finom köhintéssel felébresszük”.

Forrás: Royal Tyrrell Museum

Az állat 5,5 méter hosszú és 1,3 tonnás lehetett. Vastag páncélján hosszú tüskék futottak végig. A fosszília utolsó két métere – a hátsó lábak és a farok – azonban hiányzik. A paleontológusok megállapították, hogy a Borealopelta markmitchelli bőre vöröses-barna volt, és fény hatására megváltozott, aminek következtében az állatot alig lehetett észrevenni. A kutatók szerint az, hogy egy ilyen termetes állatnak álcára volt szüksége, azt jelzi, hogy a még nála is nagyobb, húsevő theropodákkal élhetett együtt.

Forrás: Royal Tyrrell Museum

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!