Aranyszínűvé változott a Szaturnusz titokzatos légköri képződménye

Kékről aranyszínűre változott a Szaturnusz északi sarkánál lévő titokzatos, hatszögletű légköri képződmény. A hexagon lényegében egy körforgást végző felhőrendszer, melynek alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető – olvasható a BBC online kiadásában. A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cassini űrszondája tette, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygót.

A színváltozás valószínűleg a változó évszakokhoz köthető a planétán. A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légkörben lévő aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére.

szaturnusz-3Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Hampton University

A tudósok szerint a hexagon színének kékesről aranyra váltása annak folyománya, hogy a napfény és a légkör kölcsönhatására több aeroszol termelődött. Feltehetően azért történik ez most, mert a Szaturnusz északi féltekéje 2017 májusában eléri nyári napfordulóját.

szaturnuszForrás: NASA

A Cassini 1997-ben indult a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információkkal a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat. Számítógépes szimulációkkal kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

szaturnusz-2Fotó: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!