Akváriumkerítést építtetett egy török üzletember

Egy török üzletember, Mehmet Ali Gökçeoğlu  luxusvillát vásárolt Çeşmében, az Égei-tenger partján, azonban a villát körülvevő kőkerítés megakadályozta a földszintről való kilátásban, ezért úgy döntött, hogy lebontatja és helyette egy halakkal teli akváriumot építtetett.

Akvárium kerítés

A tehetős üzletember és topográfiai mérnök Çeşme-ben található háza körüli akváriumkerítésbe, a tengervilág halainak széles választékát telepítette a közeli Égei-tengerből. A férfi állítása szerint közel 1000 élőlény – köztük tengeri keszeg, tengeri sügér, angolna, polip is – lakik benne. Az 55 méter hosszú tartály össze van kötve a tengerrel, ami biztosítja, hogy a tiszta maradjon a víz. Gökçeoğlu megközelítőleg 21.000 dollárt (kb. 5 millió forintot) költött álmára, ami egy igen népszerű turista látványossággá vált és elmondása szerint minden pénzt megér, hogy naponta emberek százai úgy bámulják házát, mint valami produkciót.

Az üvegből készült kerítés a munka könnyebb része volt, a megvalósítás nehezebb felét a tengerrel való összekötése jelentette 400 méternyi csővezetékkel a föld alatt. Ennek köszönhetően viszont a víz folyamatosan tisztul és a lakói boldogak maradnak. A biztonság érdekében egy 17 kamerából álló rendszer biztosítja, hogy a nézelődők ne menjenek túl közel a törékeny építményhez. A látogatók fotókat, videókat készíthetnek, de nem nyúlhatnak a kerítéshez. Komoly műszaki kihívás a vizet tisztán és hűvösen tartani, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy Törökországban nyáron nem ritka a 40 fok feletti hőmérséklet árnyékban. Naponta 35-ször cserélik a teljes vízmennyiséget a tisztántartáshoz. Fenntartási költségként havi 3 000 dollárt (kb. 700 000 forintot) költ rá a török üzletember.

 

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés

Akvárium kerítés


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!