Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut

Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius két Magyarországnyi területen látja el szakorvosi feladatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A hozzá tartozó területen nagyjából nyolc millióan élnek, és Richárd az egyetlen szemorvos a régióban. Évente több száz beteget operál szürkehályoggal, az elmúlt 20 év alatt eddig több mint 8000 embernek adta vissza a látását. Elképesztő körülmények között dolgozik nap mint nap a világ egyik legkorruptabb országában, ahol esélytelennek tűnik az egészségügyi fejlesztés.

Hajdú D. András hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotós két hónapot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy Dr. Hardi Richárd munkáját megörökítse.

„Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberek helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok.” – mesélte Hajdú D. András fotóriporter.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Dr. Hardi Richárd útban az újabb őserdei misszió helyszínére. Az utak annyira elhasználódottak, hogy a mindössze 400 km-es útvonal 3-4 nap alatt tehető meg terepjáróval.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Dr. Hardi Richárd munkája szinte kizárólag alapítványi forrásokból finanszírozott, miután a kongói állam nem tud megfelelő orvosi ellátást biztosítani.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Tömegközlekedés hiányában, a betegek gyalogszerrel vagy egy bicikli csomagtartóján érkeznek a rendelőbe, a szürkehályogtól gyakran teljesen vakon. Sokszor akár heteken keresztül, több száz kilométert gyalogolva, rokonokba kapaszkodva érkeznek a rendelőhöz.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A kórház áramellátása akadozik, ezért Richárd doktor asszisztensei zseblámpával vizsgálják az egyik beteg szemét.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A műtétes napok embert próbálóak: az egyenlítői hőségben a doktor reggel 9 és délután 4 között megállás nélkül operál, akár napi 20-22 pácienst is. Éppen ezért általában Richárd doktor sok esetben csak a páciens egyik szemét operálja meg, mivel így kétszer annyi beteget tud ellátni.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A szürkehályog műtét másnapján betegek várnak az őserdei ideiglenes műtő előtt a kötés eltávolítására és a heg felülvizsgálatára.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Étienne, Dr. Hardi Richárd kongói segítője viszi ki az egyik kis pácienst szemműtéte után a Mbuji-Mayi rendelőből.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt 3 éve. Családja 80 km-ről hozta be gyalogosan Richárd műtőjébe, az út 3 napig tartott.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Az altatásból ébredező Mbedjit nagymamája viszi haza az ablaktalan sárkunyhóba, amit szívességből kaptak kölcsön egy közelben élő rokontól.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A szemműtét sikeres volt, Mbedji másnap már tökéletesen látott, és 3 év után újra tökéletesen látott.

András tervei szerint idén nyártól szeretné tovább folytatni a kongói projektet, most ezen a linken pusztán egy szavazattal lehet őt támogatni céljai elérésében! További munkái és projektjei az alábbi Facebook oldalon követhetőek nyomon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!