A világ legapróbb békái közé tartozó új fajokat fedeztek fel

A világ legapróbb békái közé tartozó új fajokat fedeztek fel Indiában a Delhi Egyetem kutatói. A Nyctibatrachidae családba tartozó fajok alig egy centiméternél nagyobbak.

mini-beka-4Forrás: SD Biju /University of Delhi

A Delhi Egyetem kutatói az ország nyugati részén lévő hegyvonulat, a Nyugati Ghátok területén bukkantak a hét különböző fajra – közölte a PeerJ tudományos lap. Közülük négy mindössze 12,2-15,4 milliméteres nagyságú, ezzel a világ legkisebb békái közé sorolhatók.

mini-beka-2Forrás: SD Biju /University of Delhi

Szonali Garg kutató elmondta, hogy ezek a miniatűr fajok a környéken eléggé elterjedtek, apró termetük miatt azonban könnyű elsiklani felettük, ráadásul jól rejtőzködnek. A talajon, a sűrű lomberdő alatt élnek. A kutatás öt éven át tartott. Annak megállapítására, hogy valóban új fajokról van-e szó, pontos alaktani összehasonlításokat és DNS-teszteket végeztek. Világszerte több mint 6000 különböző békafaj létezik. A tanulmányban résztvevő tudósok szerint a Nyctibatrachidae családnak összességében csak 35 különböző faja ismert, melyek közül sok már több mint 70 millió éve él a Földön.

mini-bekaForrás: SD Biju /University of Delhi

mini-beka-3Forrás: SD Biju /University of Delhi

mini-beka-5Forrás: SD Biju /University of Delhi


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!