A világ három legmagasabb embere kapott speciális cipőt egy német cipésztől

A világ három legmagasabb embere, köztük a 2,51 méteres török Sultan Kösen vehetett át új, méretre szabott cipőjét Vreden németországi kisvárosban egy cipésztől, aki extranagy lábbelik készítésére szakosodott. A 63 éves Georg Wessels családi műhelye évtizedek óta látja el speciális lábbelivel a világ óriásnövésű embereit, jelentősen hozzásegítve őket ahhoz, hogy elfogadják önmagukat és az átlagemberek közé merészkedjenek.

A világ legmagsabb embreinek cipésze

A világ legmagasabb emberei számára különösen nagy problémát jelent megfelelő cipőt találni, mert sokan közülük cukorbetegséggel küszködnek és ha csak egyetlen helyen is nyomja a cipő a lábukat, az végzetes gyulladáshoz vezethet. A világrekorder Kösen is hosszú évekig szenvedett a megfelelő cipő hiányától, már-már amputálni kellett a lábfeje egy részét. Az óriások cipőjének két egymással ellentétes célnak kell megfelelnie: egyszerre kell az átlagosnál puhábbnak lennie, ugyanakkor az átlagosnál stabilabbnak és strapabíróbbnak is, hogy elbírja az extra terhelést.

A világ legmagasabb embereinek cipésze

Georg Wessels cipészete az elmúlt több mint három évtized alatt 500 pár ilyen különleges lábbelit ajándékozott rászoruló óriásnövésűeknek. Most a török Sultan Kösenen kívül a tőle csak öt centiméterrel elmaradó, vagyis 2,46 méteres marokkói Brahim Takioullah és a harmadik legmagasabb, a 2,32 méteres elefántcsontparti Abdramane Dembele vette át a cipésztől új, méretre szabott cipőjét. Takioullah és Dembele, akik barátok és kollégák, Párizs mellől érkeztek a holland határ melletti városkába. A 30 éves Dembele, aki egy szabadidőparkban szórakoztatja az embereket, elmondta, hogy Európában orvosi kezelésben részesül, állást is talált, és először visel olyan cipőt, amely sehol nem okoz neki fájdalmat.

A világ legmagasabb embereinek cipésze

A világ legmagsabb embreinek cipésze

A Guinness Világrekordok által is elismert “óriások” elmondták, hogy mennyi nehézséggel és emberi értetlenséggel kerülnek szembe extrém testméretük miatt. A legtöbben a világ elől elbújva élnek, míg el nem fogadják, hogy adottságaik felvállalásával jövedelemhez is juthatnak, illetve míg az olyan támogatások, mint a Wessels által készített lábbelik, meg nem könnyítik számukra az “előbújást”. Georg Wessels nem tagadja, hogy az óriásemberek cipővel való ellátása nemzetközi hírnévhez segítette hozzá, de nem hagy kétséget afelől, hogy a segítésben az együttérzés motiválta. A világ legmagasabb emberei úgy hálálják meg neki az ingyen lábbelit, hogy hasonló alkalmakkor pózolnak a fotósoknak a cipészműhelyben. Ezek az emberek általában azért nőnek ilyen magasra, mert az agyalapi mirigy túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében, és a növekedés mindaddig tart, amíg orvosi kezelést nem kapnak.

A világ legmagasabb embereinek cipésze

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!