A világ 10 legszebb vízesése

Kaieteur vízesés, Dél-Amerika

A Guyana középső részén fekvő Pakaraima-hegységben folyik a Potaro-folyó, mely 226 métert zuhan alá a hegyről, így hozva létre a lenyűgöző Kaieteur-vízesést. Magasságba csupán második az Angel-vízesés mögött, de vele ellentétben egész évben nagy mennyiségű vizet szállít. Rendkívüli szépségét az óriási magasságnak köszönheti. Úgy szárazföldön, mint vízen is megközelíthető. A környező esőerdőkben élő egyedülálló növény- és vadon élő állatokat is megcsodálhatják a látogatók.

Kaieteur vízesés

Iguazú vízesés, Dél-Amerika

Argentína és Brazília közt található az Iguazú vízesés, amely egy vulkánkitörés eredménye képen alakult ki. Az Iguazú folyó 1,67 mérföld széles vize mintegy 275 vízesésben esik alá 82 méter magasságból. Érdekessége, hogy U alakban helyezkednek el a vízesések, ezért az “Ördög torkának” is nevezik. Rengeteg apró sziget alakult ki a mederben, ezért is nyilvánították nemrég a Világ 7 csodájának egyikének.

Iguazú vízesés

Yosemite vízesés, Észak-Amerika

Teljes magassága 739 méter, a Yosemite az Egyesült államok legmagasabb vízesése. A kaliforniai Sierra Nevada hegységben található, a Yosemite Nemzeti Parkban. Három felső szakaszból, egy középsőből áll. Az alsó szakasz a legmagasabb, 436 méter és sziklákra hull. A legenda szerint, a Ahwahneechee indián törzs úgy vélte, hogy a medence alján laknak a gonosz szellemek.

Yosemite vízesés

Rajna vízesés, Európa

A legnagyobb vízesés Európában a Rajna folyóé. Mintegy 15000 évvel ezelőtt erózió útján alakult ki Észak-Svájcban. Nem annyira magas, mint amennyire látványos a lezúduló folyó. 150 méter széles, 23 méter magas vízesés, a csipkézett mészkő alkotta szigetek három részre osztották.

Rajna vízesés

Ribbon vízesés, Észak-Amerika

Ugyancsak a Yosemite Nemzeti Parkban található, a legmagasabb egy-zuhatagos vízesés Észak-Amerikában. A víz csak áprilistól júniusig folyik rajta, majd a következő tavaszi olvadásig egyetlen csepp vize sincs. A látogatók csodájára járnak az 491 méter magas vízesésnek, amely egyetlen vékony vízsugárban folyik a sziklás hegyoldalon. Csak lentről van lehetőség megcsodálni, ugyanis egyetlen út sincs kiépítve a csúcsra.

Ribbon vízesés

Dudhsagar vízesés, Ázsia

A többszintű Dudhsagar vízesés elnevezése “tengeri tejet” jelent. Népszerű turistalátványosság, amely Indiában, Goában, a Mandovi folyón található. A csúcsra lépcsők vezetnek, amely 309 méter magasságban található. A turisták akár meg is fürödhetnek a sok medence egyikében, amely a vízesés alatt alakult ki.

Dudhsagar vízesés

Niagara vízesés, Észak-Amerika

Ez a hatalmas vízesés részben Kanada Ontario államában, részben az Amerikai Niagara Természetvédelmi Parkban található. Az öt nagy tóból négy (Superior, Michigan, Huron és Erie) a Niagara folyóba torkollik mi előtt az Ontario tóba ömlene. Az itt felhalmozódó vízmennyiség a világ vízellátásának egyötödét teszi ki.

Niagara vízesés, Észak-Amerika

Olo’upena vízesés, Egyesült Államok, Hawaii

A negyedik legnagyobb vízesés a világon – hatalmas magassága 900 méter – ellenben igen vékony. Hawaii egyik szigetén, Molokain található, ez a lenyűgöző vízesés valóban egy ritka csoda. Óriási hegyekkel van körbevéve, ezért csodálatos panorámát nyújt.

Olo’upena

Angel vízesés, Venezuela

A világ legnagyobb vízesése, közel 979 méter magas. Az Auyantepui folyóból ömlik az Ördög-kanyonba óriási magasságból. A bennszülöttek Kerepakupa vízesésnek hívták, de nevét Jimmy Angel-ről kapta, aki nagy kalandor volt és ő fedezte fel 1937-ben egyik utazása során. Mire a víz leér a völgybe, szinte atomjaira bomlik az erős szélnek köszönhetően, és köddé válik. A páradús köd több mérföldnyire is érezhető.

Angel vízesés


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!