A Titanic tragédiája, és ami mögötte van

A Titanic roncsainak felfedezése óta számos expedíció járt a maradványoknál, de egyikük sem tudta teljes egészében rekonstruálni a tragédia folyamatát. A National Geographic Channel Virtuális Titanic című filmje soha nem látott kihívásra vállalkozik: a legmodernebb képalkotó eljárások segítségével elemzi, hogyan és mikor tört ketté a hajótest, miként érte el a tengerfeneket, és mi történt vele 1912 áprilisa óta. A film megdöbbentő részletességgel térképezi fel és mutatja be a Titanic roncsait.

Titanic

A legmodernebb számítógépes képalkotó eljárások és a legutóbbi, 2010-es adatgyűjtés eredményei segítségével a Nat Geo páratlan bravúrra vállalkozik: a roncs körül virtuálisan „lecsapolja” a vizet, olyan tiszta és ragyogó képeket produkálva, mintha a Titanic szárazon, a parti fövenyen feküdne. Míg a korábbi térképezések csak a roncs egy-egy kisebb részletét érintették, a Titanic örökségét gondozó egyik legnagyobb szervezet, az RMS Titanic Inc. robot-tengeralattjárók és kifinomult hangradarok segítségével végzett felmérést, amely a maradványok egész környezetére kiterjedt. Így most először az egymástól több száz méterre fekvő orr- és farrész is kitűnően láthatóvá válik.

Titanic

Titanic

Mi történt pontosan 1912. április 15-én? Hogyan süllyedt el a Titanic a legújabb adatok szerint? Mikor és hogyan tört ketté, miként érte el a tengerfeneket és mi történt a ronccsal az elmúlt száz évben? És ha odalenn minden így megy tovább, meddig állhat még ellen a sós tengervíz ostromának a gigantikus vasszerkezet? Ezekre keresi a választ a National Geographic Channel új műsora.

Tudjon meg mindent a Titanic múltjáról, jelenéről és jövőjéről! Virtuális Titanic, bemutató: 2015. május 3-án, vasárnap 21 órakor a National Geographic Channel műsorán.

Titanic

Tudta ön, hogy…?

  • A Titanic hajótestének építése 1909-ben kezdődött, majd 1911. május 31-én, kétéves munka után bocsátották vízre.
  • A Titanic 268 méter hosszú volt, a hajón lévő 835 kabin több mint 3500 embert (utasokat és személyzetet) tudott befogadni.
  • Az utasok megfelelő színvonalú ellátásához 45 ezer vászon asztalkendőre, 18 ezer ágyneműre és 32 500 törülközőre volt szükség.
  • 1909-ben az igazi munkálatok megkezdése előtt műszaki rajzolók hada egy hatalmas csarnok padlóján valódi méretben megrajzolta az egyes alkatrészeket, mely rajzok alapján fasablonok készültek a hajó acélalkatrészeinek elkészítéséhez.
  • A Titanic testének vázát több mint hatszáz borda alkotta.
  • A hajótest elkészítésén négyezer munkás dolgozott.

 

További információk itt: natgeotv

Forrás: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!