A professzionális könyvelő 5 ismérve

Manapság egyre több ember vállalkozik, alapít céget. Nem könnyű az üzleti életben helyt állni, hiszen nagyon sok mindenre oda kell figyelni. Az egyik lépés, a megfelelő könyvelő kiválasztása. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen könyvelőt és kit is alkalmazunk, hiszen a pénzügyeinket bízzuk rá, kvázi nagyon lényeges, hogy egyfajta bizalmi kapcsolat is kialakuljon a könyvelő és az ügyfél között. Mindenki tudja, hogy könyvelő Budapesten nagyon sok van, éppen ezért is nem könnyű a választás, a döntés. Mégis, hogyan válasszunk könyvelőt? Mi alapján és hogyan döntsünk? Milyen lépésekre van szükség a jó könyvelő kiválasztásához? A cikkben, erre adjuk meg a válaszokat.

  1. A szakmai tapasztalat és a képesítés

Amikor könyvelőt keresünk, akkor természetesen, fontos számunkra, hogy az adott könyvelő, milyen végzettséggel rendelkezik, és miben lehet a segítségünkre, hiszen jó, ha az adott könyvelő már a kezdeti lépésektől mellettünk áll és segít a cégalapításban. A későbbiekben pedig szükségünk lesz a szakértelmére, fontos, hogy több területen – könyvelés, bérszámfejtés, adóbevallás – is megfelelő tudással rendelkezzen, és akár még referenciát is tudjon felmutatni. Arra is rákérdezhetünk, hogy hol és mikor szerzett képesítést.

  1. A személyes tulajdonságok és a szakmai kvalitások

Az is fontos szempont könyvelőválasztáskor, hogy az adott könyvelőt a megbízhatóság, a rugalmasság, a precizitás, a pontosság és az alaposság jellemezze. Lényeges az is, hogy felkészült és naprakész legyen. Legyen igényes a munkájára és pontosan tartsa be a határidőket.

  1. A rugalmasság

A jó könyvelő tud és akar is alkalmazkodni az ügyfeléhez. Nem keres kibúvókat, amikor a kliens személyes találkozót kér, mert a telefonos megbeszélés nem elegendő számára, hiszen kérdései is lehetnek, amelyekre szeretne személyesen válaszokat kapni. Nagyon nem mindegy, hogy a könyvelő szívélyesen fogadja, vagy mindig csak telefonon próbál kommunikálni és a személyes találkozást hárítja.

  1. A szolgáltatás milyensége

Sokan már annak is örülnek, ha a könyvelő, az irodájában tudja fogadni őket, de talán az még több cégvezetőt, vállalkozást vezetőt tölthet el örömmel, ha a könyvelő személyesen keresi fel az ügyfelét, hogy ezzel is terhet vegyen le az elfoglalt, leterhelt, kevés szabadidővel rendelkező vállalkozó, cégtulajdonos válláról. A háztól-házig szolgáltatás is egy jó érv lehet, ha egy adott könyvelő mellett döntünk.

  1. A szolgáltatás árai

A könyvelés is egy szolgáltatás. Ezen nem lehet spórolni, hiszen az adott vállalkozónak is az az érdeke, hogy a cége ügyeit egy olyan emberre bízza, akiben maximálisan megbízik, akire minden pénzügyi adatot rá meri bízni. Ha a könyvelő magas szintű szakmai tudásával végzi el a könyvelői feladatokat, úgy nem rajta kell spórolni, hiszen hosszútávon nagyon is kifizetődő egy profi könyvelőt alkalmazni, mivel a cég sikeres működése is függ tőle.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!