A parlament után a Tádzs Mahalt is megszállják a makákók

Az indiai parlament után az ország leghíresebb építményét, a Tádzs Mahalt is elözönlötték a pimasz rhesusmakákók. A majomcsapatok élelem után kutatnak az Agra városában magasodó, monumentális 17. századi síremlék környékén és egyre erőszakosabban zaklatják a látogatókat. A biztonsági őrök csúzlival próbálják meg távol tartani őket.

Indian guards are cracking down on the Taj Mahal’s menacing monkeys. Their weapon of choice? Slingshots.

Közzétette: The New York Times – 2019. január 26., szombat

Bridzs Bhusan, a Tádzs Mahal biztonsági főnöke a Reutersnek elmondta, munkatársai helyi készítésű csúzlikat kaptak, hogy elijesszék a makákókat. “Azt vettük észre, hogy már attól megijednek, ha látják, hogy előkapjuk és meglóbáljuk a csúzlit” – mondta.

A műemléken belül és környékén nagyjából 500-700 makákó él, Agra városában összesen 10 ezer. Szakértők szerint azért viselkednek egyre agresszívebben, mert a terjeszkedő város mind többet foglal el természetes élőhelyükből. A Tádzs Mahal őreinek nem szabad rátámadniuk a makákókra, csak távol kell tartaniuk őket a turistáktól – mondta Bhusan.

Forrás: Wikimedia Commons/Rajesnewdelhi

A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel. Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett. Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől. Aktívan kutatnak további étel után, s ha nem etetik őket, igen agresszívvé válnak.

Forrás: Wikimedia Commons/J.M.Garg

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. A Tádzs Mahalt naponta 25 ezren látogatják, számuk a főszezonban a 80 ezret is eléri.

The Taj Mahal Is Beautiful

The Taj Mahal has to be on your bucket list 😍🙌

Közzétette: UNILAD Adventure – 2018. április 14., szombat

Cikkajánló: Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!