A “pandalábú” hangyászok

Különös illúziót kelt a képeken látható sörényes hangyászok mellső lába; a szőrzetük fekete és fehér színei egy panda fejét rajzolják ki. Úgy tűnik mintha egy panda orrát, szemét és fülét látnánk.

Sörényes hangyász

Sörényes hangyász

A sörényes hangyász egyébként kizárólag Közép- és Dél-Amerikában honos. Elterjedési területe Belizétől és Guatemalától egészen Argentína északi részéig tart. E hangyász a legveszélyeztetettebb hangyászfaj. Az állat hossza 100-120 centiméter, farokhossza 70-90 centiméter és testtömege 20-35 kilogramm, a hímek kicsit súlyosabbak a nőstényeknél. Törzsének alakja, hatalmas seprűszerű farka és különleges hosszú koponyája már a külsejét is egyedivé teszik. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 cm-re kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket és hangyákat, néhány perc alatt akár több százat is. Nyelvét kis tüskék borítják.

Sörényes hangyász

Sörényes hangyász

Fogságban átlagosan 26 évig él. A sörényes hangyászt, csakúgy, mint sok más állatfajt, az élőhelyének elvesztése veszélyezteti leginkább. Valamint számos hangyászt gázolnak el autók, és a kóbor kutyák csapatai is sokat megölnek. Egyes területeken húsukért, máshol kártevőként vadásznak rájuk az emberek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) korábban a fajt a „veszélyeztetett” kategóriába sorolta. 2006-ban azonban átsorolták a „mérsékelten veszélyeztetett” kategóriába, ami eggyel enyhébb rangfokú kategória. Az átsorolás oka az volt, hogy az állománycsökkenéseket nem lehetett kellően bizonyítani. Európa állatkertjeiben jelenleg 120 sörényes hangyász él.

Sörényes hangyász

Sörényes hangyász

Forrás:boredpanda.com , wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!