A norvég csoda: A troll nyelve

Norvégia legszebb természeti kincsei a hajdani jégkorszaki gleccsereknek köszönhetőek. Évezredek alatt óriási, több száz méter mély, szinte függőleges falú árkokat vájtak a sziklába. Egy ilyen hajdani gleccser medrében alakult ki a Ringedalsvatnet-tó, amelynek leghíresebb látványossága a troll nyelve.

1

A troll nyelve egy hatalmas szikla, amely vízszintesen nyúlik ki a tóba vezető szűk völgyek egyike fölé.  A különlegességét az adja, hogy a szikla a vízfelszín felett hétszáz méteres magasságban található, és mintegy húsz méter hosszan nyúlik ki a semmibe.

Bár a szikla teljesen biztonságos, mégis komoly szellemi kihívást kelt a tátongó mélység. A turisták mégis szívesen fényképezik le magukat a sziklanyelv végén.

A troll nyelve

Ringedalsvatnet-tó Norvégia Dél-nyugati sarkában, mintegy 230 kilométerre nyugatra fekszik Oslótól. Akik fel akarják keresni a helyet, azoknak el kell utazniuk Oddáig, és onnan tovább Tyssedalig. Innen már csak gyalogosan közelíthető meg a troll nyelve. Az oda-vissza út tempósan körülbelül tíz óra alatt teljesíthető, az igénybevétel komoly, mert 900 méteres szintkülönbséget kell legyőzni.  Korábban egy siklóval fel lehetett menni a hegy tetejére, de ezt már nem használhatják a kirándulók.  Ma már csak turistaösvény maradt.

A troll nyelve


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!