A legszebb magyarországi vízesések és vízi zúgók

Bár Magyarországon klasszikus értelemben véve csupán három vízesés található (Fátyol-, lillafüredi-, és az Ilona-völgyi vízesés), ennek ellenére van még néhány olyan hely, ahol a patak útja látványos, és különleges megoldásokkal folytatódik.

Ördögmalom vízesés – Visegrád

Az apátkúti völgyben találkozhatunk ezzel az igazán gyönyörű természeti képződménnyel. A szilafalon széles sávban bukik alá az Apátkúti-patak vize, aminek látványa kedvelt kirándulóhellyé teszi a környéket. Ha Visegrádon túrázunk, akkor a fellegvár mellett mindenképpen érdemes felkeresni az Ördögmalom vízesést is.

Ördögmalom vízesés

Ferde-vízesés – Óbánya

Az Óbányai-patak vize is egy kisebb vízesést hozott létre. Ennek azonban van egy kis plusz érdekessége is, mégpedig az, hogy nem „egyenes”. Az oka a kréta korban keresendő, amikor az itteni kőzetek a függőleges helyzetükből elcsúsztak, és létrehozták a mai ferde vízesést. Ezen a helyen a kibillent pados mészkőrétegeken ferdén, félig folyva, félig vízesésszerűen átbukva rohan keresztül a kis patak vize. A kirándulók egyik kedvelt célpontja, ugyanis a környező természet szépségei is lenyűgözők.

Csepegő szikla - Óbánya

Csepegő-szikla – Óbánya

Az Óbányai-völgy egyik látványossága a Csepegő-szikla,  amely tulajdonképpen egy pici cseppkőbarlang. A közel 30 méter hosszú mésztufa-lerakódás 4-6 m-rel a völgytalp fölött található. A folyamatos vízcsepegés több forrásból ered, számukat az igen intenzív mészkiválás és a dús mohaszőnyeg miatt nem lehet pontosan meghatározni. A szikla körül a mederben hatalmas forrásmészkőtömbök láthatók. A környék egész évben nagyszerű látványt nyújt, de télen, amikor a csepegő vizek szikrázó jégcsapokká fagynak, igazán különleges élmény.

csepego-szikla-obanya

Fátyol vízesés – Szilvásvárad

Igazi, képeslapra kívánkozó látványosság. A hazai vízesések közül talán a legismertebb a Szalajka-völgyi Fátyol vízesés, Szilvásváradon. Lenyűgöző látvány, ahogyan a hömpölygő víztömeg 19 méteren keresztül, összesen 28 lépcsőfokon zubog keresztül. A képződmény körülvevő növényzet csak még fenségesebbé teszi a látványt, míg végül a patak egy utolsó lépcsőn átbukva el nem csendesedik.

Fátyol vízesés - Szilvásvárad

Lillafüredi vízesés – Miskolc

Lillafüred már magában is megér egy-két nap kirándulást, hiszen kétségtelenül ez egyik legszebb környéke Magyarországnak. Ha azonban még fokozni szeretnénk a hatást, akkor sétáljunk fel az egykori vadászkastélyhoz, ahol ma hotel működik, és tegyünk egy sétát a mögötte elterülő függőkertben. Ezután nyugodtan ámuljunk el, ahogyan a Szinva patak 20 méter magasból ontja robajló víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A lenyűgöző látvány mellett a romantikus hangulatért a környezet is sokat tesz, hiszen a teraszok és a sziklák fantasztikus képet tárnak elénk.

Lillafüredi vízesés - Miskolc

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

A Mátrában is sok olyan természeti kincsre lelhetünk, melyeket nem érdemes kihagyni a kirándulásaink közül. Ilyen a Parádfürdőn található vízesés is, mely a hazai szépségek közül a legmagasabb. 10 méterről egyetlen alábukással dübörög a víz, párával belepve a környéket. Igazán látványos voltát a Sándor rét felől megközelítve mutatja, bár egyetlen szögből sem elhanyagolható a kép.

Ilona-völgyi vízesés - Parádfürdő

Bár hazánkban tényleg nincsen sok vízesés, mégis érdemes meglátogatni őket, hiszen igazán különleges látványosságok. Ráadásul nem is csak egyszer kell erre túrázni, hiszen különböző évszakokban különböző arcát mutatja a természet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!