A leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról

1. A Kínai Nagy Fal az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól.

Kínai Nagy Fal

2. Nyugati Fal, más néven a Siratófal, a második templom idejéből (Kr. e. 516 – Kr. u. 70) való támfal Jeruzsálemben. A Siratófal név onnan ered, hogy a zsidók e falnál imádkozva gyászolják a templom lerombolását; a Nyugati Fal elnevezés pedig arra utal, hogy egykor a Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta. A Siratófal a jeruzsálemi óváros vallásiemlék-együttesének, a Templom-hegynek a része.

Siratófal

3. Nagy Zimbabwe fal, Zimbabwe

Nagy Zimbabwe fal

4. Sacsayhuamán falkomplexum a perui Cuzco városának északi határánál. Mint megannyi korabeli inka építmény, Sacsayhuamán is hatalmas, formára vágott kövekből épült fel, mindennemű kötőanyag nélkül, egymáshoz olyan szorosan illeszkedve, hogy egy vékony papírlapot sem lehetne közéjük csúsztatni.

Sacsayhuamán

5. A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.

Berlini fal

6. Hadrianus fala az Egyesült Királyságban, Észak-Angliában található az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfal, melyet a római korban Britannia provincia határára építettek.

Hadrianus

7. Babilóni fal, Iraq – Babilon rekonstruált falai, két, téglából épült párhuzamos fal alkotta, amelyeknek vastagsága több mint 7 m volt. A közöttük lévő 12 m széles folyosót teljes magasságában földdel töltötték fel. 50 m-enként egy-egy őrtorony emelkedett, a falat teljes hosszában kb. 350 bástya védte.

Walls of Babylon

8. A stoni védfal – Peljesac- félsziget legnagyobb látnivalója, a kínai nagyfalra emlékeztető stoni erődrenszer. A több kilométer hosszú, hegyoldalakon át hullámzó, bástyákkal megerősített erősfal a két Ston nevű települést, Mali Stont és Veli Stont köti össze, és mellesleg a tengerig is lefut. A XIV. században a dubrovnikiak építették, amikor megszerezték az ellenőrzést a Peljesac- félsziget fölött.Feladata a Korcsulát birtokló velenceiek elrettentése, valamint a stoni sólepárlók védelme volt. Az erődrendszer 1333-tól 1506-ig épült.

stoni védfal

9. Walls of Troy, Törökország

Walls of Troy


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!