A Huawei a függetlenedés útján – siker vagy bukás vár rá?

A Huawei az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik nagy vesztesének tűnik. Azzal, hogy letiltották az amerikai beszállítóit, köztük az operációs rendszerét biztosító Google-t, látszólag lehetetlen helyzetbe hozták a kínai óriást.

Ám a Huaweit sem kell feltétlen félteni, mert bár érzékeny veszteségeket szenvedett el, egyfelől nincs lefutva a meccs, másfelől méltán nevezik a kínai Siemensnek: a mobileszközök gyártása csak a teljes portfólió egy kis részét jelenti.

A Huawei meglépte, amit kevesen mertek: debütál a Harmony OS

A Huawei december 18-án dobja piacra az első Harmony OS béta verziót mobiltelefonokhoz, mert a Huawei vezetősége arra készül, hogy a Google Services jövőbeli visszatérése még Joe Biden elnöki beiktatása esetén sem valósulhat meg, így a vállalat teljes kapacitással dolgozik a saját Harmony operációs rendszere tökéletesítésén.

Wang Chenglu, a Huawei Consumer Business Group szoftverosztályának elnöke szerint a nyílt forráskódú platform december 18 körül válik elérhetővé a fejlesztők számára, és az első demo egységek 2021 januárjától vagy februárjától futtatják majd az operációs rendszert.

Hivatalos HarmonyOS ütemterv

Dr. Wang elárulta, hogy a Huawei összes alkalmazottja egy új ökoszisztéma kiépítésén dolgozik a Harmony elképzelése körül, és eddig minden a tervek szerint halad. Azt követően, hogy az első jelentések befutnak majd 2021 első negyedévében, a nyilvános bétaverziónak 2021 április környékén kell elindulnia.

Az ügyvezető elmondta, hogy a cég okostelefonjai körülbelül 90%-ának készen kell állnia a frissítésre, ha update-re lenne szükség. Kicsi ugyanis az esély rá, hogy az Egyesült Államok enyhít az álláspontján, és lehetővé teszi a Google számára, hogy együttműködjön a Huawei-vel.

Ezért egyre inkább jelentős változás felé tartunk az okostelefonok világában, ahol ismét három nagy szereplőt láthatunk majd az operációs rendszerek terén, mint amikor még a Microsoft próbált (ismét) betörni az okostelefonok piacára.

A Microsoft azóta tanult a hibáiból és elsősorban a felhő szolgáltatásokra, illetve a Servergardennél is elérhető SPLA szoftverbérlés szolgáltatásokra helyezte a fókuszt, a Huawei viszont nem szándékozik kivonulni az okoseszközök világából.

A Huawei saját chipgyárat épít

A Harmony OS már önmagában is komoly fegyvertény, hiszen, mint a világ második legeredményesebb telefongyártója – a csúcson beelőzte az Apple-t, és megközelítette a Samsungot –, meglépheti, hogy több százmillió okostelefonon és tableten fusson hamarosan a saját operációs rendszere.

A Huawei emellett nekiállt kidolgozni a saját sanghaji chipgyára tervét, amely segít az amerikai szankciók legyőzésében, hiszen így megszűnhet a kínai vállalat amerikai technológiától való függése.

Iparági szakértők szerint a projekt segíthet a chipek gyártásában tapasztalattal nem rendelkező Huawei számára a hosszú távú túlélésben.

A saját, versenyképes chipekre még éveket kell várni

A májusban bevezetett és augusztusban szigorított exporttilalom az amerikai vállalatok bizonyos chipgyártó berendezések és chiptervezési szoftverek dominanciáját erősítette meg, de a blokád értelmét veszíti, ha a Huawei önellátóvá válik chipek terén is.

Természetesen még messze van az az idő, hogy a Qualcommal felvehesse a versenyt, ám 2022 végéig 20 nm-es chipek gyártását tűzte ki célul, amelyek felhasználhatók az 5G távközlési berendezések nagy részének gyártásához, és lehetővé tennék ennek az üzletnek az USA szankciói dacára történő folytatását is.

Habár ténylegesen hatalmas érvágást jelentettek a Huaweinek az amerikai tilalmak, emlékezzünk rá, hogy Kína egyik ékkövének számít a vállalat, és ez szinte garantálja a túlélés


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!