A díjazott társasjátékok igazi szórakozást nyújtanak

Amikor tanácstalanok vagyunk, melyik társasjátékot is válasszuk, akkor több szempontot is figyelembe vehetünk. A szakértők véleményére azonban érdemes adni, ez alapján pedig azt mondhatjuk, hogy a legjobbak a díjazott társasjátékok. Mit kell ezekről tudni?

Az év játéka díj

Tudvalevő, hogy minden évben meghirdetnek egy nemzetközi versenyt, amelyre az adott évben megjelent társasjátékokat lehet nevezni. Több kategóriában is választanak győztest, de a jelöltek iránt is igen nagy a kereslet.

A díjazott társasjátékok a Compaya webáruházban is elérhetőek, ráadásul külön kategóriában találjuk őket, így aki igazán nívós társast keres, itt megtalálja. A legjobbak között több olyan is található, amelyet a Compaya társasjátékbolt munkatársai tettek elérhetővé magyar nyelven.

A Spiel des Jahres, azaz Az év játéka díj nyerteseit minden évben izgatottan várják az érdeklődők, hiszen különös jelentősége van annak, milyen társasjátékot választ a zsűri. Vannak, akik azonnal ki is szeretnék próbálni a díjazott játékokat, mások csak évek múltán jönnek rá, mennyire megérdemelten nyert valaki.

Hogy segítsünk a döntésben, összegyűjtöttük, milyen játékok kerültek fel a dobogóra, és azt is eláruljuk, melyiket kinek ajánlják a szakértők.

2022 legjobbjai

A legutóbbi díjátadón is igen szoros volt a verseny több kategóriában is. Az év gémerjátéka egy fantasy kártyajáték lett, az Ébredő erdő.

Az év játéka díjat a 10 éven felülieknek való Cascadia vadvilága nyerte el, ez egy lapkalehelyezős társas, amelynek játékideje 30-45 perc.

A gyerekekkel is játszható játékok közül a győztes még nem, de a másik két jelölt már magyarul is megjelent: ez a Kuruzsló és tsa. – Quedlinburgi futam nevű játék, illetve a Ganz Schön Clever Kids (Egy okos húzás!) nevű kártyajáték, mindkettőt a Compaya adta ki.

A Quedlinburgi futam 6 éven felülieknek való társas, melyet 2-4 fő játszhat. A játékidő 25 perc. A cél, hogy a Kuruzsló nevű szamárral, illetve a többi állattal minél előbb megérkezzünk a városba, de útközben az állatokat etetni kell. Ám nem mindegy, milyen táplálékot kap a kis csacsi, a bárány, a tehénke vagy malac.

Ügyesen kell bánni a kockával, kell némi szerencse is ahhoz, hogy valaki győztes legyen. Izgalmas perceket kínál ez a társas a gyerekeknek, a társasjáték dizájnja pedig önmagáért beszél.

A leghíresebb alkotó: Uwe Rosenberg

A társasjátékok rajongói jól tudják, hogy napjaink egyik leghíresebb játéktervezője Uwe Rosenberg, aki többször is nyert már alkotásaival a Spiel des Jahres versenyen. Hogy csak néhányat említsünk az általa tervezett játékok közül:

  • Bohnanza (1997)
  • Patchwork (2014)
  • Indián nyár (2017)
  • Nova Luna (2019)
  • Framework – Egy keret a világ! (2022)

Ezek mindegyike könnyen beszerezhető, és azonnal ki is próbálható! Talán a legkedveltebb mind közül a Nova Luna, mely 2021-ben nyerte el a magyar Mensa társasjátékdíjat.

A társast 8 éven felülieknek ajánljuk, a játékideje 15-30 perc, és akár négyen is játszhatják, de szólóban is kiváló elfoglaltságot jelent. Érdemes tenni vele egy próbát!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!