85 százalékkal nőtt az erdőirtás Amazónia brazíliai részén

Az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben – derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból. A brazil Országos Űrkutatási Intézet adatai szerint tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében, ami az elmúlt öt év legkiterjedtebb erdőirtása volt az országban. Az adatokat a műhold alapú DETER rendszeren keresztül gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást.

Forrás:  NASA/Goddard Space Flight Center

Az éles növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazonas-medence természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat. Az Amazonas vidékén pusztító tavalyi erdőtüzeknek jelentős visszhangja volt világszerte, diplomáciai viszályt eredményezve Bolsonaro és az európai vezetők között. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az esőerdőben pusztító tüzek száma az előző évhez képest 30 százalékkal emelkedett 2019-ben, elérve a 89 178-at.

Forrás: Ibama/flickr

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a héten felszólította Bolsonarót környezetügyi politikájának megváltoztatására, mondván, hogy az elősegíti a szándékos erdőirtásokat és az erdőt óvó emberek elleni támadásokra sarkall. Az elmúlt hónapokban három őslakost öltek meg két külön incidensben az északkelet-brazíliai Maranhao államban.

Brazil lost 1 million football pitches worth of forest in a single year

Deforestation in the Amazon has reached its highest point in a decade 😥

Közzétette: Greenpeace International – 2018. november 29., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!