5 híres szörfös hely, ahol a legendás hullámok születnek

Eleinte a Hawaii-szigetek partjainál, majd más tengerpartokon figyelték meg, hogy a víz mozgásának iránya és erőssége, valamint a tengerfenék tagoltsága sajátos, tarajos bukóhullámokat gerjeszt, melyeknek tolóerejét kihasználva némi technikai tudás birtokában egy szörfdeszka segítségével meglehet “lovagolni” a hullámokat. Azóta egy önálló, rangos extrém-sporttá nőtte ki magát a hullámlovaglás. Következzen 5 legendás helyszín a szörfözés szerelmeseinek.

Mavericks, Kalifornia

Mavericks elsősorban egy téli úti cél a világ legbátrabb szörföseinek. Az Észak-Kalifornia-i tengerparton a Csendes-óceán felől érkező erős téli viharok 7-10 méter magasra is felkorbácsolják a hullámokat, de előfordult már 24 méteres hullám is. Ilyenkor rendezik a meghívásos versenyt a legbátrabbaknak, akik hajlandóak kockáztatni az életüket ezen a veszélyes, néha halálos tengerparton.

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Nazaré, Portugália

A települést, mint képeslapra illő, idilli tengerparti üdülőhelyet reklámozzák nemzetközileg, melyet alátámaszt az óceán partján hosszan elterülő homokos tengerpartja is, melyet számos szörfös keres fel nyaranta. 2011 novemberében a Hawaii-i szörföző, Garrett McNamara meglovagolt egy 23,8 méter magas hullámot, mely rekordnak számít a feljegyzések szerint.


Óriási hullámok

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Jaws, Hawaii

Minden évben a téli szezon kezdetét jelenti, amikor Hawaii-ra megérkeznek a Jaws (Pe’ahi) névre keresztelt hullámok. A big wave surfer-ek köreiben jogosan ünnepelt esemény ez, hiszen a Jaws a világ legnagyobbjai közé tartozik. A Jaws név eredetileg a helyszínt jelentette, azonban az évek során magát a hullámot is így nevezték el. A Jaws híres a szörfösök között, gyakoriak a 30-40 méteres hullámok, amelyek közel 50 kilométeres sebességgel áramlanak a part felé.

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Teahupoo, Tahiti

Teahupoo hullámai a földkerekség legveszélyesebbjei- a természet hatalmas erejének megtestesülései. Akkor érkeznek Tahiti Nui szigetéhez, ha a megfelelő természeti körülmények lehetővé teszik. Több száz tonnányi víz alakítja ki a tökéletes hullámot, a vízcsövet, mely oly hosszú és oly félelmetes, mint egy tengeri szörny.

Óriási hullámok

Óriási hullámok

Banzai Pipeline, Hawaii

A Hawaii-i Banzai Pipeline hullámtörőnél rendezett Pipeline Pro a világ legrangosabb szörf versenyének számít. A hely nagy gazdag hagyományokkal bír. Itt vették filmre az első csőben siklást 1961-ben, és tíz évre rá itt került megrendezésre az első profi szörfverseny is.

Óriási hullámok

Óriási hullámok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!