4 olcsó szőnyegtisztítási trükk

A szőnyegek általában nem férnek be a mosógépbe, azonban bizonyos időközönként tisztítani szükséges azokat, nem elég csak a rendszeres porszívózás, hiszen ettől még nem lesz egyik szőnyeg sem száz százalékosan tiszta és a szőnyeg színét is szeretnénk valahogy visszanyerni, ami nem mindig egyszerű feladat. A szőnyegtisztítás nem olcsó mulatság, azonban mi magunk is készíthetünk olyan szőnyegápoló szereket, szőnyegtisztítókat, amelyek nem kerülnek sokba. A szőnyegtisztítás házilag tehát nem drága és nagyon könnyen, mi magunk is elvégezhetjük a szőnyeg tisztítását.

  1. DIY szőnyegtisztító

Ezt a keveréket nem elegendő csak rászórni a szőnyeg foltjára, dörzsölni is szükséges. Ez a keverék azonban nagyon hatékony a makacs szennyeződésekkel szemben. Keverj össze 2 evőkanál lereszelt mosószappant, ¾ csésze hidrogén – peroxidot, ¼ csésze fehér ecetet, 1-1-5 liter meleg vízzel és 10-15 csepp tetszőleges illóolajjal. Ezzel az eleggyel dörzsöld a szőnyeget. Mindenképpen használj gumikesztyűt, akármilyen tisztítószert is készítesz a szőnyeg tisztításához.

  1. Szageltávolító módszer

A szőnyeg gyakran szagossá válik egy idő után. Ezt könnyedén, gyorsan és olcsón orvosolhatjuk. Keverj össze egy csésze szódabikarbónát valamilyen kellemes illatú illóolajjal és szórd be ezzel a szőnyeget. Hagyd állni egy órát, majd alaposan porszívózd ki a szőnyeget. A szódabikarbónás illóolajos keverék nem csak a szagok eltávolításában verhetetlen, hanem a szőnyeg színének élénkítésében is.

  1. A magas hő segít a foltok eltüntetésében

Szőnyeg esetében is működik, ha magas hőfokon vasaljuk, és egy DIY tisztítószert használunk, akkor a korábbi foltnak nyoma sem lesz. Első lépésként keverj össze 3 csésze vizet és egy csésze ecetet. Majd alaposan porszívózd ki a szőnyeget. A következő lépéshez szükséges lesz egy tiszta ruhadarabra. Ezt enyhén nedvesítsd be az ecetes vízben, majd helyezd azt a szőnyeg foltjára. Ezután vasald át a szőnyeget, de óvatosan, ki ne égjen. A folt jelentősen elhalványodik, de akár el is tűnhet.

  1. Mit kezdjük a szőnyegen keletkezett bemélyedéssel?

Előfordul, hogy azért nem tudjuk átrendezni a lakást, mert a bútor, vagy a kanapé lába nyomot hagyott a szőnyegen. Ezt könnyedén orvosolhatjuk a következő módszerrel. Vegyél ki a fagyasztóból néhány jégkockát, majd helyezd azt a bemélyedésre. Hagyd rajta, míg megszárad, majd törölgesd szárazra a kényes részt, majd jöhet az alapos porszívózás.

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!