1200 km/h-val repítené az utasokat a Hyperloop

Hyperloop

Fél óra alatt tenné meg a San Francisco-Los Angeles távot az a tömegközelekedési eszköz, aminek terveit hétfőn mutatta be a nyilvánosságnak Elon Musk. A dél-afrikai milliárdos szerint a napenergiával működő és a levegő nyomáskülönbségét kihasználó függővasút ąkár tízszer olcsóbb volna a maga 1300 milliárd forintos költségével, mint a Kalifornia állam két városa közé tervezet és háromórás utazási időt kínáló gyorsvasút. A két város autóval 614 km-re esik egymástól.

Hyperloop

Olcsóbb, mint a gyorsvasút

Musk szerint a Hyperloop 1500 km-es távolságon belül a legolcsóbb és a leggyorsabb tömegközlekedési eszköz lehetne. Ez elsősorban a technológia könnyű súlya miatt volna, Musk szerint ugyanis a vasútnak az a hátránya, hogy nagyon nehéz, emiatt rendkívül költséges a pályavasút és az infrastruktúra kialakítása, ráadásul nagyon sokba kerül a kisajátítandó területek felvásárlása. A Musk szerint 7–10 év alatt megvalósítható Hyperloop kapszulái ezzel szemben két acélcsőben száguldanának, a pályát pedig harminc méterenként elhelyezett betonpillérek tartanák, így a nehézvasútnál könnyebben alkalmazkodna a terepviszonyokhoz.

Hyperloop

Egy kapszula 28 utast tudna szállítani, a kapszulák kb. 27 kilométerenként követnék egymást, kétpercenként állna meg egy-egy jármű az állomsáon. A csőben nagyon alacsonyan, a Mars légköri nyomásának mindössze a hatodán tartanák a levegő nyomását a légellenállást csökkentendő. A csőposta elvéhez hasonló módon közlekedő kapszulák későbbi változata akár 3 személyautót is képes lenne szállítani. A Cnet megszólaltatta az Amerikai Gyorsvasút Szövetség elnökét, Andy Kuntzot, mit szól a dél-afrikai milliárdos új tervéhez, amely sokkal impozánsabbnak tűnik, mint a jelenleg 68 milliárd dollárosra becsült kaliforniai gyorsvasút terve.

Hyperloop

Kuntz szerint Musk 6 milliárdos becslése a projektre félrevezető, ennél többre becsüli a Hyperloop költségeit, de elismerte azt is, Musk neve garancia lehet arra, hogy egy ilyen terv – szemben a hasonlóan fantasztikusnak tűnő közlekedési eszközökkel, amikről ugyancsak felröppenek mindenféle hírek – megvalósulhat.

Hyperloop

7-10 év a prototípus

Kuntz nem véletlenül mondta ezt. Musk nevéhez köthető az elektromos autókat és akkumulátorokat gyártó Tesla Motors, illetve a SpaceX is, amely az első, magánpénzekből gazdálkodó projekt, amelyik saját fejlesztésű űrhajójával, a Dragonnal csatlakozni tudott a Nemzetközi Űrállomáshoz, 2012-ben. Musk most partnerekre vár, hogy a projekt valóban megvalósulhasson 7 év alatt. Ha egyedül kell belevágnia a prototípus kifejlesztésébe, akkor 10 évig fog tartani, mondta előadásában.

forrás:444

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!