117. születésnapját ünnepli a világ egyik legidősebb embere

Okawa Misao 1898. március 5-én született Japánban, így már a 117. életévét töltötte be. Ő Japán és egész Ázsia legidősebb embere, valamint az ötödik legmagasabb kort megélt ember az egész világon. Japánban él egyébként a legtöbb 100 év feletti ember, 58 ezer száz évnél idősebb ember él itt, 87 százalékuk nő.

Misao Okawa

A 117 éves Okawa Misao egy oszakai idősek otthonában él. Az idős hölgynek az utóbbi hónapokban a mozgása és a hallása is romlott, viszont még mindig jó az étvágya és korához képest nagyon jó egészségek örvend. Egészen 110 éves koráig még könnyen tudott járni, azóta azonban már kerekesszéket használ, de azt maga hajtja kézzel. Az idős hölgy 1919-ben, 21 évesen ment férjhez, de mindössze 10 évvel később megözvegyült. Három gyermeke született, közülük még ketten élnek, egyikük 94, a másik 92 éves. Négy unokája és hat dédunokája van.

Misao Okawa

Amikor megkérdezték tőle, hogy milyen érzés ilyen hosszú életet élni, azt felelte, hogy neki inkább rövidnek tűnik az egész. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy mi lehet a hosszú életének titka, azt válaszolta, hogy: “Fogalmam sincs, én is csodálkozom”.

Okawa Misao már 2013-ban bekerült Guinness Rekordok Könyvébe, mint a Föld legidősebb embere, habár többen is azt állítják, hogy idősebbek a hivatalos rekordernél. Ilyen például a 127 éves mexikói Leandra Becerra Lumbreras, aki állítása szerint elvesztette születési anyakönyvi kivonatát, így nincs birtokában olyan irat, amely bizonyíthatná életkorát.

Misao Okawa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!