10 milliárd forintnyi büntetésre ítéltek egy erdőtüzet okozó kamaszt

Egy amerikai bíróság ítélete szerint 5 év felfüggesztett börtönbüntetés mellett 36 millió dollárt, azaz csaknem 9,7 milliárd forintot kell megfizetnie annak a 15 éves fiúnak, aki tavaly ősszel hatalmas erdőtüzet okozott az Egyesült Államok Oregon államában. Az erdőtűz több mint 200 négyzetkilométernyi területen égett két hónapon keresztül és a tűzoltóknak legalább 20 millió dollárba került, hogy eloltsák.

A tűz azután keletkezett, hogy a kamasz tűzijátékot dobott a száraz fák közé. A növényzet gyorsan füstölni kezdett, ez azonban nem zavarta a tettest és társait, egy videófelvétel szerint csak nevetgélni kezdtek.

A tinédzsernek a teljes összeget 100 ezer dolláros részletekben kell befizetnie 30 év alatt. Mivel a bíró is rájött, hogy egy 15 éves nem fogja tudni fizetni a közel 10 milliárd forintnak megfelelő büntetést, megkért egy fiatalkorú büntetésekkel foglalkozó intézményt, hogy dolgozzon ki neki egy pénzügyi tervet. A pénz a tűzoltás valamint az azt követő tereprendezés költségeit fedezi.

Ügyvédje abszurdnak és teljesen eszementnek jellemezte a bíróság előtt a kártérítés összegét.

“Nehéz annál nagyobb értelmetlenséget elképzelni, mint arra kötelezni egy tinédzsert, hogy 36 millió dolláros kártérítést fizessen” – mondta a bírónak. Az ügyvéd ugyanakkor elismerte: az ügyben döntő bírónak nem volt más választása, mint megítélni a hatalmas összeget. Az állam törvényei ugyanis erre kötelezték.

A bíró szerint az összeg nem haladja meg a fiú által okozott kár nagyságát. Csak az erdő helyreállítása több mint 21 millió dollárba kerül, ehhez jön még a busztársaságoknak okozott 12,5 millió dolláros kár, a tűzoltóknak járó 1,6 millió dollár és több mint 1 millió dollár a Union Pacific vasúttársaságnak, nem beszélve a nemzeti parkokról, biztosítókról, illetve Iris Schenkről, aki az otthonát vesztette el a tűzben. 

A kamasz a büntetésen kívül 2000 óra közmunkát is le kell majd hogy dolgozzon, valamint a 152 tűzben érintett embernek bocsánatkérő levelet kell írnia.

Washington Post | 24.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!