Világörökséggé tennék a normandiai partraszállás helyszíneit

A UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit FranciaországA sziget, mely félévente más országhoz tartozik. – erősítette meg az ENSZ kulturális szervezetének szóvivője. Ezek a partvidékek “a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon” – fejtette ki az indoklásban a kulturális miniszter.

Forrás: Wikimedia Commons/United States Coast Guard

A második világháborúA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ban az úgynevezett D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a NémetországMásodik világháborús kódolókészülékre bukkantak kincsvadászok egy német erdőben. által elfoglalt Franciaország partjainál. A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából. A D-nap elnevezés a Day-nap rövidítése, az amerikai hadseregben olyan esetekben alkalmazták, amikor a hadművelet időpontja még nem volt kitűzve vagy azt titokban akarták tartani.

Forrás: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration
Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Navy
Forrás: Wikipedia/Imperial War Museum

A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és németA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. bunkerek maradványai. Normandia már régóta szeretné, hogy felkerüljön a világörökségek listájára ez a partszakasz. A felvételről a döntést a világörökségi bizottság fogja meghozni valószínűleg 2019-ben. Ebben 21 ország képviselteti magát, amelyeket a világörökségi egyezmény összeg tagjából álló közgyűlés választja ki.

Forrás: Wikimedia Commons/Anton Bielousov
Forrás: Wikimedia Commons/Hansm
Forrás: Wikimedia Commons/Zeete


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!