Veszélyben van Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

Az UNESCOKilenc új helyszín került fel a világörökségi listára. VeszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. VilágA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. örökségi Helyszínek Listájára kerülhet Európa legnagyobbSzudd - a legnagyobb mocsár a világon. kiterjedésű természetvédelmi területe, a dél-spanyolországi Donana Nemzeti ParkA világ 7 természeti csodája. a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint. A védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. terület 170 ezer ember megélhetését biztosítja, ám a vizes élőhelyRiasztó mértékben csökken a fajokban különösen gazdag vizes területek kiterjedése. fennmaradása és UNESCO világörökségi státusza veszélybe kerülhet, amennyiben a spanyol kormány nem tesz sürgős lépéseket a káros folyamatok megállítására – közölte az MTI-vel a WWF Magyarország.

donana-2Fotó: 2il org/flickr.com

Tájékoztatásuk szerint a Natura 2000 védettségű vizes élőhely hatmillió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint 4000 fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúzMegnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti. nak is.

donana-3Fotó: Wikipedia/lynxexsitu.es

A világörökségi helyszínt nemzeti törvények, EU-s természetvédelmi irányelvek és nemzetközi szerződések egyaránt védik, a páratlan élőhely fennmaradását mégis több mint 1000 illegális kútSzent fa az út közepén. , 3000 hektárnyi illegális farm, tervezett bányászati és földgáz-kitermelés, valamint a Guadalquivir folyó kotrása is nehezíti, a terület így kiszáradhat, értékei pedig eltűnhetnek.

donanaFotó: Wikipedia/Nacho Pintos

“Az illegális és nem fenntartható vízkitermelés következtében a területet elérő vízmennyiség mintegy 80 százalékkal csökkent” – idézi a közlemény Carlos del Olmót, a WWF SpanyolországMegnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti. igazgatóját, aki szerint a vízmennyiség csökkenése következtében kiszáradnak a lagúnák, az élővilág pedig eltűnik.

wwfFotó: WWF Magyarország/Diego Lopez

A WWF jelentése rávilágít, hogy a Donana jelentősége és kiszolgáltatott helyzete ellenére a Guadalquivir folyóA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. n további kotrást is terveznek, ami tovább csökkentheti a vízellátást és oda vezethet, hogy 2017 júniusában az UNESCO a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára helyezheti át a Donana területét. A WWF petíciót indított a további rombolás megállítása érdekében, amelyhez magyar nyelven mostantól bárki csatlakozhat, és üzenetével kiállhat az Európai Natura 2000 védettségű Világörökségi Helyszín megmentése mellett – közölte a WWF MagyarországMegépült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. .


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!