Veszély esetén kiugrik a bőréből egy Madagaszkáron felfedezett gekkófaj

“Letéphető bőrű” pikkelyesSúlyos bőrbetegsége miatt pikkelyek borítják egy kínai kisfiú egész testét. gekkófajt fedeztek fel Madagaszkáron, a Tsingy barlangrendszerben német kutatók – írja a BBC News. Sok gyíkféle képes megválni a farkáEltűnt egy boszniai tó vize. l, ha egy ragadozó elkapja, de az újonnan felfedezett pikkelyes gekkóra vadászó ragadozókat nagyobb meglepetés éri: a hüllő ugyanis képes kibújni pikkelyes bőrSúlyos bőrbetegsége miatt pikkelyek borítják egy kínai kisfiú egész testét. éből, ha szabadulni akar. A kis hüllőMásfél méteres varánusz mászott fel egy ház falára. t, amely a Geckolepis megalepis nevet kapta, a PeerJ című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatta be Mark Scherz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója.

gekko-6

gekko-3

A pikkelyes gekkó bőre kifejezetten alkalmazkodott ahhoz, hogy letépjék: a nagy pikkelyek csak egy keskeny darabon tapadnak az állat bőréhez, ezért viszonylag könnyedén leszakadnak. Ráadásul a pikkelyek alatti bőr is alkalmazkodott ehhez.

gekko-4

Számos gekkófaj képes megválni a bőrétől, ha szilárdan megragadja egy ragadozó, ám a pikkelyes gekkók erre pillanatok alatt képesek úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül szabadulnak. Ez a faj azért is különlegesBlood Fall - különleges vízesés az Antarktiszon. , mert a pikkelyeit hetek alatt képes visszanöveszteni, míg más fajoknál ez a regenerációs idő jobban kitolódik. A tudósok szerint elképzelhető, hogy a Geckolepis megalepisnek azért fejlődtek ki ilyen nagy pikkelyei, mert azoktól könnyebben meg tud szabadulni.

gekko-2

gekko-7


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!