Végigsöpörhet a Zika-vírus az amerikai kontinensen

Kanada és ChileÚjabb tömeges bálnapusztulás történt Chile partajinál. kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett ZikaZika-vírust vetnének be az agydaganat ellen. -vírusÚgy tűnik, hogy megvan az ebola ellenszere. – fejezte ki aggodalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Egyelőre nem jelentették, hogy az Egyesült ÁllamokKisebb földrengést okozott a Michigan egét bevilágító meteor. szárazföldi részén bárkit is megfertőzött volna a csecsemőEgy gyermekorvos szerint ezzel a módszerrel minden síró kisbabát meg lehet nyugtatni. k agyKét agyi terület felelős a halogatásért. ában maradandó károsodásokat okozó Zika, de Hawaiit már elérte a vírus. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO.

kisfejuseg-3

A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan tavaly május óta a térség országaiban, mert a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben, illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok – írta közleményében a világszervezet. Bár a vírust már emberi spermában is kimutatták, mindössze egy esetről tudnak, amikor nemi érintkezés során fertőződhetett meg a beteg. Ugyanakkor a bizonyosság érdekében nélkülözhetetlen a további kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. ebben az irányban – hangsúlyozta a WHO, amely szerint egyelőre arra sincs bizonyíték, hogy a csecsemők megfertőződhetnek-e az anyatej által. A WHO azt javasolja a Zika-lázEzért született már csaknem háromezer kisbaba kisfejűséggel Brazíliában. által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

VIDEÓ:

A Zika-láz normál esetben enyhe lefolyású betegség, és egyelőre tisztázatlan, miért okozhatott kisfejűséget a brazíliai csecsemőknél – mutatott rá a világszervezet. “Bár még nem állapítottak meg ok-okozati viszonyt a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kisfejűségBizonyítékot találtak rá, hogy a Zika-vírus képes szaporodni a magzati agyban. között, a körülmények bizonyító erejűek és komoly aggodalomra adnak okot” – mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója. “Aggodalmunkat pedig fokozza, hogy a vírussal egy időben megnövekedett a neurológiai tünetek száma egyes érintett országokban”.

zika-virus-2

zika-virus

Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. ban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyogVért találtak egy 46 millió éves szúnyogban. hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. A betegség Délkelet-Ázsiában is felütötte a fejét. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltásPár éven belül alkalmazhatják a demencia elleni védőoltást. vagy orvosság a kór a kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

kisfejuseg-6

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!