Újra mozog az Antarktiszról levált hatalmas jéghegy

Újra mozog az AntarktiszBlood Fall - különleges vízesés az Antarktiszon. -félszigetről július közepén levált hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. jégtömbÚjabb hatalmas jégtömb vált le az Antarktiszról. , az A68, és már 18 kilométerre távolodott a Larsen CMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. selfjégtől – állapította meg az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) műholdfelvételek alapján. Az 5800 négyzetkilométeres jégtömb, ami az elmúlt évtizedekben észlelt egyik legnagyobb jéghegyÓriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról. , előbb öt kilométerre távolodott el a selfjégtől, majd hetekig egy helyben állt. A szeptember 16-i műholdfelvételek tanúsága szerint azonban jelenleg már 18 kilométer széles szakadék tátong a kontinens és a jégtömb között – közölte az ESA.

Forrás: ESA/Sentinel/BAS

Daniela Jansen, a bremerhaveni Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet (AWI) glaciológusa szerint a gigantikus jéghegy csak lassan sodródik a félsziget mentén, mert akadályozza a tengeri jégGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. . A német kutató arra számít, hogy az A68 tovább sodródik észak felé, majd belekerül a sarkvidék körüli viharzónába, amely keleti irányba téríti el, ahogy korábbi hasonló esetekben történt.

A tengerből mintegy 30 méterre kiemelkedő, több mint 1000 gigatonnás A68 a negyedik legnagyobb jéghegyMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. , amelyet valaha megfigyeltek. Annyi vizet tartalmazhat, amennyi a világ teljes vízfogyasztása öt év alatt. A tudósok májusban jósolták meg, hogy nyáron leszakadhat a Larsen C jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonalTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. mentén, amelyet 2014-ben fedeztek fel. A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A 200 méter vastag táblás jégtömb leszakadásával jégtömegének mintegy 10 százalékát veszítette el a selfjégMegdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon. . Egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Űrügynökség (ESA) egyik Sentinel műholdja révén követi nyomon az A68-at.

Forrás: NASA/John Sonntag 
Forrás:  British Antartic Survey 

BBC, ESA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!